Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

"Απίστευτες" καταγγελίες σε βάρος υπηρεσιών της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά


Σωρεία απίστευτων καταγγελιών, έχουν φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, στη νεοσύστατη Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Έργα ΑΠΕ, του ΥΠΕΚΑ. Οι καταγγελίες αφορούν στη συμπεριφορά υπηρεσιών της ΔΕΗ, σε συγκεκριμένα τοπικά υποκαταστήματα, όπου προσέρχονται επενδυτές, -κυρίως φωτοβολταϊκών- για να υποβάλουν αιτήσεις αδειοδότησης με βάση τον τελευταίο νόμο. Οι καταγγελίες περιγράφουν ύποπτα φαινόμενα στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και ουσιαστικά υπονοούν αδιαφανείς και ύποπτες συναλλαγές.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον τελευταίο νόμο για τις ΑΠΕ, η αδειοδοτική διαδικασία για μικρότερα έργα, μέχρι 1 MW, έχει περάσει στη ΔΕΗ ενώ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν παραμείνει μόνο τα μεγάλα έργα. Ενώ λοιπόν η ΔΕΗ καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της διεκπεραίωσης των αιτήσεων, με δεδομένο το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαροι κανόνες, που να αφορούν σε στοιχειώδη βήματα της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα το περιεχόμενο των αιτήσεων, ο
τρόπος υποβολής και ο χρόνος ανταπόκρισης.
Απέναντι λοιπόν σε αυτό το … «μπάχαλο», φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο ΥΠΕΚΑ, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες εντοπίζονται περίεργα φαινόμενα όπως:
- Αιτήσεις με νεώτερους αριθμούς πρωτοκόλλου, να παίρνουν τη σειρά άλλων που είχαν υποβληθεί νωρίτερα
- Καταγραφή των αιτήσεων σε λίστες με αριθμούς πρωτοκόλλου, όπου «προνομιούχες πρώτες θέσεις» κρατούνται κενές, προκειμένου να συμπληρωθούν εκ των υστέρων
- Κατάθεση 25 διαφορετικών αιτήσεων από ένα πρόσωπο, το οποίο μάλιστα είχε φροντίσει να πάρει πρώτη σειρά προτεραιότητας, με αποτέλεσμα ο δεύτερος αιτών να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου … 26!
- Μη τήρηση σειράς προτεραιότητας στις ουρές των γκισέ τοπικών υπηρεσιών
Για τις καταγγελίες αυτές, όπως τονίζουν στο EnergyPress αρμόδιες πηγές, είναι εξαιρετικά αμφίβολες οι δυνατότητες παρέμβασης . «Μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχουν απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν αδιαφάνεια ή συναλλαγή, θα μπορούσε να υπάρξει αποκατάσταση» τονίζουν χαρακτηριστικά στέλνοντας μήνυμα σε όποιον διαθέτει στοιχεία να τα παρουσίασει.
Η «ταμπακιέρα» των κορεσμένων
Φυσικά η «ταμπακιέρα» πίσω από όλες αυτές τις περίεργες διεργασίες, βρίσκεται στο πρόβλημα των περιοχών με δίκτυα που έχουν ήδη κορεστεί ή βρίσκονται κοντά στο όριο του κορεσμού. Οι καταγγελίες δείχνουν την αγωνία αρκετών επενδυτών για το εάν θα καταφέρουν και πόσοι να χωρέσουν στο δίκτυο και άρα να υλοποιήσουν τα έργα τους.
Μάλιστα σε σχέση με την ανακοίνωση της ΔΕΗ περί 16 περιοχών με κορεσμένα δίκτυα, να θυμίσουμε ότι η ΡΑΕ έχει ζητήσει τεχνικά στοιχεία από την επιχείρηση, που να στηρίζουν την άποψη που διατύπωσε. Μέχρι στιγμής, η ΔΕΗ δεν έχει ανταποκριθεί, γεγονός που γεννά αρκετά ερωτηματικά για την πρώτη ανακοίνωση, όταν μάλιστα η ΡΑΕ αναμένει τις απαντήσεις προκειμένου να καθοριστούν τα επίσημα όρια ανά νομό, πιθανόν και μέχρι τέλος του μήνα.
Οι καταγγελίες για τη συμπεριφορά ορισμένων υπηρεσιών, προκάλεσαν τα άμεσα αντανακλαστικά της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία χθες ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση με σκοπό ακριβώς να καλυφθεί το υπάρχον κενό και με τη συνδρομή των απόψεων που θα κατατεθούν από τους ενδιαφερομένους να υπάρξει μια σαφής και ενιαία «ντιρεκτίβα» για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά. Σκοπός της ΡΑΕ είναι να προχωρήσει στη διάρθρωση μιας συγκεκριμένης αδειοδοτικής διαδικασίας για τα έργα που έχει αναλάβει να εξυπηρετήσει η ΔΕΗ
Η καυτή πατάτα
Εκτός όμως από τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, η ΡΑΕ στη διαβούλευση αγγίζει και μια ακόμη καυτή πατάτα της αγοράς των φωτοβολταϊκών, την περίφημη υπόθεση «προσφορά σύνδεσης».
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα φωτοβολταϊκά αλλά και τα αιολικά, καθώς οι επενδυτές δε γνωρίζουν εκ των προτέρων τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις προδιαγραφές και το κόστος των διασυνδέσεων που ζητεί η ΔΕΗ προκειμένου να συνδέσει ένα έργο ΑΠΕ με το δίκτυο. Υπάρχουν καταγγελίες μάλιστα ότι η ΔΕΗ χρεώνει υψηλά κόστη και κοστολογεί πολύ ακριβά τις εργασίες της για τη διασύνδεση φωτοβολταϊκών, σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η βιωσιμότητα επενδύσεων. Με βάση λοιπόν τη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η ΡΑΕ, όλες οι τεχνικές προδιαγραφές αλλά και οι οικονομικές παράμετροι που αφορούν στις προσφορές σύνδεσης θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστές στον επενδυτή. Στην ουσία η ΡΑΕ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «manual» ορθής πρακτικής, για όλη την διαδικασία σύνδεσης μιας επένδυσης ΑΠΕ από τις τεχνικές προδιαγραφές, τους υποσταθμούς, τις προδιαγραφές των υλικών και τα κόστη των υπηρεσιών ακόμη και της συντήρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...