Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Ούτε ένας οικολόγος τελικά στην ΕΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς...


όνειρο ήταν;

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΣ

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι της Δημοκρατικής Αριστεράς

Οφείλω μια εξήγηση για το πολιτικό σκεπτικό που με οδήγησε να αποσυρθώ από τη διαδικασία της κλήρωσης για την πλήρωση της τελευταίας θέσης της Εκτελεστικής Επιτροπής, θέμα που προέκυψε λόγω της ισοψηφίας μεταξύ του συντρόφου Χρ. Χωμενίδη και εμού.

Πιστεύω ακράδαντα ότι πρακτικές του τύπου κορώνα-γράμματα ή ρουλέτας δεν χωράνε στην πολιτική. Όταν τα διακυβεύματα είναι πολιτικά, δεν νοείται –για μένα– να καταφεύγουμε στον παράγοντα τύχη. Το δε επιχείρημα ότι «έτσι κάναμε πάντα, τώρα θα τα αλλάξουμε;» με βρίσκει εντελώς αντίθετο: ναι, φίλοι και σύντροφοι, θα αλλάξουμε οτιδήποτε προκειμένου να προβάλλουμε το καινούργιο, το διαφορετικό, το αληθινά ανανεωτικό, εναλλακτικό, αριστερό  και πράσινο. Αλλιώς φοβάμαι ότι μένουμε δέσμιοι ενός στείρου και ατελέσφορου συντηρητισμού που δεν δίνει ελπίδα για διέξοδο από τα σημερινά εκρηκτικά αδιέξοδα – και της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της Αριστεράς.

Για τους λόγους αυτούς, πρότεινα πολιτικές εναλλακτικές αντί της απολίτικης λύσης της κλήρωσης.

1) Διεύρυνση της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά 2 άτομα, ώστε να συμπεριληφθούν οι ισοψηφήσαντες (και 10 να είχαμε ισοψηφήσει, το ίδιο θα πρότεινα).
2) Επαναληπτική ψηφοφορία, ώστε να αποφανθεί πολιτικά η Κεντρική Επιτροπή στο δίλημμα.
3) Μοιρασιά –προσοχή, όχι εναλλαγή, αφού το θέμα μένει ανοιχτό για το καταστατικό συνέδριο– ανάμεσα στον σύντροφο Χωμενίδη κι εμένα της τριετούς θητείας.

Οι 2 πρώτες εναλλακτικές απορρίφθηκαν για πρακτικούς (η σύγκληση της ΚΕ θα αργούσε κι έπρεπε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η νέα ΕΕ) είτε λειτουργικούς λόγους (η κατά 2 άτομα διεύρυνση, θα οδηγούσε σε ζυγό αριθμό, κάτι που για άλλους είναι πρόβλημα και για άλλους –πχ. για όλα σχεδόν τα πράσινα κόμματα ανά τον κόσμο που έχουν κομματικά όργανα με ζυγό αριθμό– εργαλείο για την επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο). Σημειώνω πάντως, ότι στην προσωπική μου ιεράρχηση, το πολιτικό βρίσκεται πιο ψηλά από το διαδικαστικό και το λειτουργικό.

Η τρίτη εναλλακτική, η μοιρασιά της θητείας, και πιο κρίσιμη πρόταση, τέθηκε από εμένα στον σύντροφο Χρ. Χωμενίδη με το σκεπτικό να μην υπάρξει αντιπαράθεση και μάλιστα μέσω «ρουλέτας» αλλά συντροφική συνεννόηση και διευθέτηση.

Ο Χρήστος επέμεινε τελικά –αδιαμφισβήτητο δικαίωμά του– στη λύση της κλήρωσης. Στο σημείο αυτό, και προκειμένου να σταθώ συνεπής σε ό,τι υποστηρίζω εδώ και χρόνια, σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν βρέθηκα, ότι δηλαδή η πολιτική δεν είναι ρουλέτα και κανένα πολιτικό ζήτημα δεν νοείται να λύνεται με κληρώσεις– αποσύρθηκα από τη διαδικασία κι έτσι ο Χρ. Χωμενίδης κατέλαβε αυτοδίκαια την τελευταία εκκρεμούσα θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή – άνευ κληρώσεως, πράγμα που ούτως ή άλλως ήταν και η αρχική επιδίωξή μου.  

Δεν ζητώ από κανένα να ασπαστεί τις θέσεις μου για το ζήτημα. Ζητώ όμως την κατανόηση των φίλων και συντρόφων για το δικαίωμά μου να παραμένω συνεπής στο πολιτικό μου πιστεύω, μη δεχόμενος, ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον, θέσεις πολιτικές που να προκύπτουν από άλλες διαδικασίες εκτός πολιτικής, όποιες κι αν είναι αυτές.
Επίσης διατηρώ το αναφαίρετο δικαίωμα της έμπρακτης αμφισβήτησης καθιερωμένων διαδικασιών, όπως οι κληρώσεις επί ισοψηφίας, προκειμένου να επιτευχθούν νέες συνθέσεις και να ανοιχτούν καινούργιοι δρόμοι – και εσωκομματικά. 

Εύχομαι στο σύντροφο Χρ. Χωμενίδη –και σε όλα τα μέλη της νεοεκλεγμένης Εκτελεστικής μας Επιτροπής– καλή δύναμη και δημιουργική θητεία προς όφελος του κόμματός μας. 
Εννοείται ότι παραμένω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και συντονιστής του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας, για όσο διάστημα με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους οι φίλοι και σύντροφοί μας.

Συντροφικά και φιλικά

Θέμης Δημητρακόπουλος

11 Απριλίου 2011

5 σχόλια:

 1. Τόσο κράτησε;
  Να δείτε κι εσείς στη Δ.Α. το πραγματικό πρόσωπο του "συντρόφου" Θέμη.
  Θεωρεί και εκεί πως έχει δικό του κόμμα μέσα στο κόμμα σας; Είναι δυνατόν να πιστεύει πως μοναχά ένας, εκείνος που ήταν και ιδιαίτερα αντιπαθής στους Ο.Π. είναι το πράσινο, το οικολογικό κομμάτι μέσα στη Δ.Α.;
  Έτσι να πέφτουν οι μάσκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δυστυχώς, οι ανώνυμοι συνεχίζουν τις συκοφαντίες, τις ύβρεις και τις γελοιότητες. Εύχομαι να μην ανήκουν στους ΟΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευγενια Χριστιανουδη12 Απριλίου 2011 - 4:03 μ.μ.

  Ανθρωποι διχως ονομα μιλανε για μασκες που πεφτουν;;;
  Oταν οι ανωνυμοι συκοφαντουν επιδεικνυουν τα οπλα που χρησιμοποιουν στα χαρακωματα τους.
  Λασπη στον ανεμιστηρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνεργάζομαι τον τελευταίο χρόνο με τον Θέμη Δημητρακόπουλο στενά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα και την φύση. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί θερμοί αγωνιστές με το ήθος και το σθένος του Θέμη. Εμείς θα συνεχίσουμε, οι λοιδωρούντες ας κοιτάξουν να σωθούν από τον βούρκο στον οποίο βαδίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Προς το(η)ν ανώνυμο:
  Φίλε/η πρόσεχε μην καταπιείς το σάλιο σου γιατί θα δηλητηριασθείς....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...