Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Μικροί "εθνικοί κήποι" στις γειτονιές

Να φυτέψουμε κάθε ελεύθερο δημόσιο χώρο που έχει απομείνει πλέον, προτείνει το Πολυτεχνείο ως μοναδική λύση για να ανασάνει η Αθήνα

της Τάνιας Γεωργιοπούλου*

Εν αναμονή των μεγάλων πάρκων, το ποσοστό του πράσινου στην πόλη τείνει προς το μηδέν. Το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ προτείνει μια περισσότερο απλή και γι' αυτό εφικτή λύση για να ανασάνει η πόλη και οι πολίτες της. Να εκμεταλλευτούμε και να αναβαθμίσουμε τους υφιστάμενους μικρούς χώρους πρασίνου όπως για παράδειγμα το πάρκο της Αργεντινής Δημοκρατίας στην Αλεξάνδρας, ή το πάρκο Δηλαβέρι στον Πειραιά, να φυτέψουμε στους ελεύθερους χώρους δημιουργώντας μικρά πάρκα στις γειτονιές και να ανοίξουμε τις πόρτες των χώρων που λειτουργούν μόνο ως περίβολοι - κήποι δημοσίων υπηρεσιών ή άλλων κτιρίων όπως το ΝΙΜΤΣ προκειμένου να μπορούν να διέρχονται οι πολίτες. Παράλληλα μπορούμε να ενοποιήσουμε τους χώρους πρασίνου με πεζόδρομους ή δρόμους ήπιας κλυκλοφορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πάρκου στην καρδιά της πόλης, που λειτουργεί ευεργετικά για το κλίμα και επιτρέπει στους πολίτες να διέλθουν μέσα από δέντρα και φυτά μακριά από τα αυτοκίνητα, είναι ο Εθνικός Κήπος.

Οπως τονίζει ο κ. Γιάννης Πολύζος, πολεοδόμος και αντιπρύτανης του ΕΜΠ, το μόνο αντίδοτο τόσο στην άνοδο της θερμοκρασίας όσο και στον περιορισμό της ρύπανσης είναι να φυτέψουμε κάθε ελεύθερο δημόσιο χώρο που έχει απομείνει πλέον στην πόλη, να τους φροντίσουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να τους επισκέπτονται. «Και όταν λέω δημόσιο, εννοώ και τους χώρους που ανήκουν στα υπουργεία, τον στρατό, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ο δημόσιος χώρος αποτελεί το 1/3 του χώρου της πόλης και η αναβάθμισή του αποτελεί το στοίχημα των επόμενων ετών», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος. Παράλληλα θα πρέπει να τεθούν όροι χρήσης και διαχείρισης και στους ιδιωτικούς ελεύθερους χώρους, προσθέτει.

«H Aθήνα είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο, μόλις 2,5 τετραγωνικά ανά κάτοικο». Πρόκειται για στοιχείο που δείχνει πολλά για το περιβάλλον της πρωτεύουσας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Δυστυχώς όμως δεν είναι αληθινό καθώς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Στοιχεία του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ καταδεικνύουν ότι το ποσοστό του πρασίνου ανά κάτοικο στην πόλη είναι κάτω από 2 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στον Πειραιά το ποσοστό πέφτει ακόμα περισσότερο στο 1-0,8 τετραγωνικά ανά κάτοικο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος το όριο ώστε μια πόλη να θεωρείται βιώσιμη είναι 10 τετραγωνικά μέτρα «πράσινου» ανά κάτοικο. Η ανάγκη αύξησης αυτού του ποσοστού είναι επιτακτική, τονίζει ο κ. Γιάννης Πολύζος, πολεοδόμος και αντιπρύτανης του ΕΜΠ, ειδικά μετά τις πυρκαγιές του 2007 και του 2009. «Η απώλεια της Πάρνηθας το 2007 και πάνω από 100.000 στρεμμάτων δάσους, στη βορειοδυτική Αττική, φέτος υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το επιβαρυμένο κλίμα της Αττικής», τονίζει. «Ο άνεμος που πνέει στην Αττική τα 2/3 του χρόνου είναι βορειοδυτικός και το 1/3 νοτιοδυτικός. Ο αέρας λοιπόν μετά τις τελευταίες πυρκαγιές περνάει πάνω από καμένες εκτάσεις, οπότε όχι μόνο δεν ψύχεται αλλά θερμαίνεται, κάνοντας την ατμόσφαιρα στην πόλη περισσότερο αποπνικτική».


*από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...