Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ Η ΧΩΡΑΈκκληση των Οικολόγων Πράσινων προς τους βουλευτές να το καταψηφίσουν


Έκκληση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, απευθύνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί πραγματική βόμβα πολλαπλών διαστάσεων, για το περιβάλλον, την οικονομία, τη συνταγματική νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδιαίτερο πλήγμα θα δεχθεί η προστασία των περιοχών NATURA, όπου το νομοσχέδιο αφήνει επικίνδυνες ασάφειες.

Προβλήματα συνταγματικότητας, ιδιαίτερα στα θέματα του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» και της αδιάκριτης νομιμοποίησης χωρίς συνυπολογισμό των ιδιαίτερων δεδομένων κάθε περίπτωσης, εντοπίζει και η σχετική Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Παράλληλα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν κινδύνους για την προστασία της δασικής γης, ενόψει της δηλωμένης πρόθεσης του νέου υπουργού Περιβάλλοντος να επανεξετάσει την έννοια του δάσους αλλά και του νέου θεσμού της «επιφάνειας» που εντάχθηκε στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου και επιτρέπει παραχώρηση κτιρίων και σε δασική γη που ανήκει στο Δημόσιο.

Την ώρα που παράγοντες του πολιτικού συστήματος πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις προστίμων για την «τακτοποίηση», οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προβλέπουν μόλις 800 εκ ευρώ εισπράξεις από τους αυθαίρετους οικιστές. 40% των νέων φόρων και περικοπών που επιβάλλονται με το Μεσοπρόθεσμο, προορίζονται να αντισταθμίσουν τα πάνω από 10 δις ευρώ νομοθετημένα πρόστιμα που χαρίζουν τα κόμματα εξουσίας στα χειρότερα τμήματα της εκλογικής τους πελατείας, αναπληρώνονται με επιπλέον φόρους και περικοπές για το σύνολο της κοινωνίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν βιώσιμες λύσεις νομιμότητας, με άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων, δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων και κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δασική γη, ρέματα, ακτές, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές NATURA. Παράλληλα απαιτείται σχεδιασμός για σύντομη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εκκρεμή σχέδια πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης και ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου χωρίς εκπτώσεις.

«Το πολιτικό σύστημα, αδυνατώντας πια να μοιράζει δημόσιο χρήμα όπως μέχρι τώρα, επιχειρεί να κάνει συμμέτοχους στη λεηλασία της χώρας από τους δανειστές όσο μπορεί μεγαλύτερο μέρος από την εκλογική του πελατεία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου. «Η άκτιστη γη αποτελεί ζωτικό συλλογικό αγαθό και η μονιμοποίηση των πληγών στο περιβάλλον και των βίαιων αλλαγών στις χρήσεις υποβαθμίζει όχι μόνο τη φύση αλλά και τη ζωή όλων μας. Τα τωρινά άλλωστε αυθαίρετα ελάχιστη σχέση έχουν με τη δεκαετία του ‘60 και την τότε αυτοστέγαση των φτωχών. Είναι αδιανόητο να χαρίζονται 10 δις προστίμων, την ίδια στιγμή που επιβάλλονται νέοι φόροι στο σύνολο της κοινωνίας και διαπιστώνεται πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός».

Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/7b24652e-78eb-4807-9d68-e9a5d4576eff/p-areta-epis.pdf

Η αναλυτική κριτική των Οικολόγων Πράσινων, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2426:---------------------------natura&catid=3:environment&Itemid=4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...