Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΧΙ ΒΙ.ΠΕ. ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ


Η Πρωτοβουλία Κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. αγωνίζεται για να εμποδίσει τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στους Φούρνους Μαντουδίου, 985 μόλις μέτρα από τον οικισμό του Μαντουδίου, 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας, 6 χλμ από το Προκόπι, 7 χλμ από το Πήλι, 8 χλμ από τη Στροφυλιά και 15 χλμ από τη Λίμνη.

Η χωροθέτηση στην περιοχή μιας ΒΙ.ΠΕ. σημαίνει πως σε αυτό το χώρο θα μπορούν μελλοντικά να φιλοξενηθούν μονάδες «υψηλής όχλησης» (διυλιστήρια, μονάδες καύσης σκουπιδιών, μονάδες επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων, ραδιενεργά απόβλητα κλπ) με συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης στις οποίες καθοριστικό ρόλο θα έχει ο ίδιος ο ιδιώτης διαχειριστής της ΒΙ.ΠΕ. Ήδη, η εταιρία που υπέβαλε την αίτηση για ΒΙ.ΠΕ. σχεδιάζει την εγκατάσταση στο χώρο αυτόν 2 γιγάντιων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1160 MW. Αυτό από μόνο του καθιστά το Μαντούδι το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μετά την Πτολεμαΐδα.

Η εγκατάσταση τέτοιων ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή θα καταστρέψει το πανέμορφο φυσικό τοπίο της βόρειας Εύβοιας, υποβαθμίζοντας έτσι τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, τις οικοδομικές δραστηριότητες και την αξία της γης. Πάνω από όλα, θα πλήξει την υγεία των κατοίκων, όπως έγινε στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές γύρω από άλλες ΒΙ.ΠΕ.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας γνώριζε τα σχέδια για ΒΙ.ΠΕ. από καιρό, αλλά δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, αντίθετα επιμελώς τα αποσιωπούσε. Μόλις στις 7 Αυγούστου μάθαμε από το Σύλλογο Kireas.org πως η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται στην τελική της φάση, προλάβαμε να υποβάλουμε ένσταση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η οποία είναι παράνομη, αφού παραβιάζει όλα τα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία και τον τουρισμό), ενώ προκαλέσαμε με την παρέμβαση μας έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου και υποβολή ένστασης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ουσιαστικής ενημέρωσης σε όλη τη βόρεια Εύβοια. Απαντάμε στις μεγαλόστομες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για «πέραν των χιλίων θέσεων εργασίας», εξηγώντας πως η μονάδα φυσικού αερίου, το μόνο έργο που έχει περιγραφεί λεπτομερώς, υπόσχεται 85 μόλις θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 60 αφορούν ειδικευμένο προσωπικό. Αν συνυπολογιστεί η υποβάθμιση του τουρισμού και των υπολοίπων κλάδων, η δραστηριότητα αυτή θα επιδεινώσει αντί να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης στην περιοχή.
Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης με μονάδες μέσης και χαμηλής όχλησης, όπως είναι η εξορυκτική δραστηριότητα που υπήρχε παλιότερα στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τον τουρισμό και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας και όλους όσοι αγαπήσανε αυτό τον πανέμορφο τόπο να βοηθήσουν με συλλογή υπογραφών, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας και με διοργάνωση ενημερωτικών συζητήσεων για να εμποδίσουμε αυτό το έγκλημα!


Συλλογή Υπογραφών:
Με την υπογραφή μας, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, το ΥΠΕΚΑ και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν την επιχειρούμενη καταστροφή της Βορείου Ευβοίας με την δημιουργία ΒΙΠΕ.Δείτε σχετικά:


 • Την διαφορετική θέση της Νομαρχιακής επιτροπής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς :
Στη συνεδρίαση της 8/9/2011 Μεταξύ των άλλων θεματων,συζητησε και το θέμα της ίδρυσης ΒΙ.ΠΕ από την ΤΕΡΝΑ,στους Φούρνους Μαντουδιου. Την αξιοποίηση του πεδίου Λευκόλιθου και την εγκατάσταση ενεργειακής μονάδας 1160 MW.
Το θέμα εισηγήθηκε ο συν. Κουρνιωτης Στάθης (Χημικός Μηχανικός Περιβάλλοντος).
Λογω του ότι το όλο ζήτημα αφ ενός προβάλλει ως σημαντικό για την ανάπτυξη της Εύβοιας και της περιφέρειας μέσα στη συγκυρία της οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης . Αφ ετέρου έδωσε λαβή για διασπορά πανσπερμίας πληροφοριών και απόψεων, καλόπιστων και ποδηγετημενων, δημιουργεί δε ένταση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής…
Η Νομαρχιακή μας επιτροπή αποφάσισε.
1. Να παρακολουθεί από κοντά κάθε εξέλιξη του θέματος.
2. Να αποστείλει στην επιτροπή περιβάλλοντος της Κ.Ε. του κόμματος μας κάθε έγγραφο και χρήσιμη πληροφορία, προκειμένου να γνωματεύσουν αρμόδιοι χημικοί μηχανικοί περιβάλλοντος-οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες.
3. Προς το παρόν παρακαλεί τους κατοίκους της περιοχής. Να αγωνίζονται και να απαιτούν την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την ίδρυση ΒΙ.ΠΕ. και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας..
Να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν αντισταθμιστικά οφέλη. Με πρώτο τη συμμετοχή του Δήμου ως μετόχου στη ΒΙ.ΠΕ με δικαίωμα αρνησικυρίας στην εγκατάσταση οχληρών και επικινδύνων βιομηχανιων, που δεν θα τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.
4. Να κρίνουν προσεκτικά και με αυστηρότητα κάθε παραπληροφόρηση προερχομένη από μορφοποιημένα συμφέροντα στην περιοχή, με μοναδικό γνώμονα Το συμφέρον των κατοίκων που έχει σχέση με την εργασία και τη ζωή τους.
5 Να συγκλίνουν θετικά με προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης που θα παντρεύουν με τον πιο καλό τρόπο, την εγκατάσταση βιομηχανίας και την τουριστική ανάπτυξη.
Να απορρίπτουν τη στείρα συνθηματολογία… του «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ»
6. Οι χορηγηθείσες άδειες στην ΤΕΡΝΑ α. Για αξιοποίηση του λευκόλιθου. β.. Εγκατάσταση ενεργ.μοναδας 1160 mw. Με επένδυση 700.000.000 -1000.000.000 euro. Mε απορρόφηση εργατικού δυναμικού …ως 800 άτομα.
Πρέπει να αξιολογηθούν με μεγάλη προσοχή σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα.
Με συνείδηση ενεργών πολιτών που ενδιαφέρονται για την εργασία τη ζωή τον τόπο και την πατρίδα τους.
7. Πολύ σύντομα κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς Θα επισκευτούν τον χώρο και θα συνομιλήσουν και ακούσουν τα θεσμικά όργανα και τους φορείς των κατοίκων της περιοχής..-
Χαλκίδα 12/9/2011


10 σχόλια:

 1. Η πράσινη αριστερά ως οργουελιανός εφιάλτης

  Πριν από περίπου 2 εβδομάδες, ο υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ στην Εύβοια με πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να ετοιμάσω μια εισήγηση για το θέμα του Μαντουδίου, όπου η ΤΕΡΝΑ ζητά να χωροθετήσει ΒΙΠΕ και αντιδρούν οι κάτοικοι. Ο λόγος που το ζήτησε από εμένα είναι ότι είμαι επαγγελματίας χημικός μηχανικός με ειδικότητα (λόγω διδακτορικού) σε βιομηχανίες Seveso και 15 χρόνια επαγγελματική εμπειρία σε θέματα χωροθέτησης και αδειοδότησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, πρέπει να πω ότι δεν έχω απολύτως καμία σχέση με τη Β. Εύβοια. Δεν γνωρίζω κανένα από τους εμπλεκόμενους στο θέμα και δεν έχω πάει στην επίμαχη περιοχή των Φούρνων. Επίσης, δεν έχω ποτέ συνεργαστεί επαγγελματικά με την ΤΕΡΝΑ, ή οποιαδήποτε εταιρία σχετίζεται με αυτή. Έδωσα μια μέρα για να ψάξω στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα. Μεταξύ αυτών ολόκληρη βιντεοσκοπημένη δημόσια σύσκεψη του Δήμου Κηρέως (Μαντούδι) με τους εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης εταιρίας όπως και πολλά κείμενα όσων διαφωνούν, κάποια από αυτά πολιτικά και κάποια περισσότερο νομικά. Μπορείτε επίσης να βρείτε κάποια βιντεάκια που έχουν ανεβάσει όσοι διαφωνούν με τη ΒΙΠΕ.
  Πράγματι, ετοίμασα την εισήγηση, την οποία εξήγησα στην συνάντηση της ΔΗΜΑΡ μερικές μέρες μετά και τελικά, την υιοθετήσαμε με συντριπτική πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η εισήγηση στάλθηκε στην Αθήνα για τη συνάντηση της 17-18 Σεπτεμβρίου, ενώ ο υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ στην Εύβοια, ετοίμασε ένα πιο σύντομο και συνοπτικό κείμενο το οποίο ανέβασε στο blog της οργάνωσης και μοίρασε στα τοπικά Media. Λίγο μετά δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από κάποιο κ. Βασιλείου (τον οποίο δεν γνώριζα μέχρι τη στιγμή που μου τηλεφώνησε παρά μόνο από μια αναφορά ενός συντρόφου την προηγούμενη μόλις μέρα - είχε λάβει ένα σχετικό email από τον ίδιο άνθρωπο). Μετά από μια σύντομη συζήτηση στην οποια προσπάθησε να με πείσει για την άποψη του (και άποψη αρκετών ακόμη στην περιοχή) που γενικά είναι ότι δεν πρέπει να γίνει ΒΙΠΕ ούτε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (αλλά να μην επεκταθώ σε αυτό μπορείτε να βρείτε την ακριβή άποψη του στο διαδίκτυο), μου είπε ότι ο ίδιος είναι ξενοδόχος και έχει ρίξει πολλά λεφτά και κόπο στη δουλειά του για να τη χάσει. Αυτό το επιχείρημα το κατανοώ απόλυτα (αν και αποτελεί ίδιο οικονομικό όφελος που δεν συνάδει με οικολογικό κίνημα) αν και δε βλέπω (από καθαρά τεχνικής άποψης) τη σχεση που μπορεί να έχει η ξενοδοχειακή του μονάδα που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα και ένα βουνό βόρεια από την περιοχή της ΒΙΠΕ.
  Σε κάθε περίπτωση, αντιγράφω στα επόμενα σχόλια την πλήρη εισήγησή μου στην οργάνωση της ΔΗΜΑΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η περιοχή της βόρειας Εύβοιας έχει σημαντικό ορυκτό πλούτο. Στον πλούτο αυτό εντάσσεται και ο λευκόλιθος που είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρότουβλων, ένα προϊόν εξαιρετικά χρήσιμο στη βιομηχανία. Η εκμετάλλευση του λευκόλιθου στην Εύβοια έχει μακρά ιστορία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει, μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Ωστόσο, καμία πρόνοια δεν υπήρξε έκτοτε για την ανάπλαση του τοπίου από τις πληγές που άφησε η επιφανειακή λατόμευση.
  Λίγα χρόνια πριν, η εταιρία ΤΕΡΝΑ αγόρασε την περιοχή «Φούρνοι» κοντά στο Μαντούδι, όπου βρίσκονται τα ερείπια μιας σημαντικής μονάδας επεξεργασίας λευκόλιθου (πρώην Σκαλιστήρη και μετέπειτα ΒΙΟΜΑΓΝ). Η ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται στις κατασκευές, την ηλεκτροπαραγωγή και στη διαχείριση ακινήτων. Η πρώτη δημόσια πρόταση της ΤΕΡΝΑ για την περιοχή, έγινε το 2007 και αφορούσε την κατασκευή μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα. Ωστόσο, η πρόταση εγκαταλείφτηκε μετά τις αντιδράσεις για τη χρήση του λιθάνθρακα σε όλη την Ελλάδα. Το 2010, η εταιρία επανήλθε με την πρόταση κατασκευής μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο. Η προτεινόμενη ισχύς της μονάδας είναι 1160 MW, και για το σκοπό αυτό η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Παράλληλα, η ΤΕΡΝΑ έκανε μια δημόσια πρόταση για την χωροθέτηση βιομηχανικής περιοχής (ΒΙΠΕ) στην ίδια περιοχή των εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΑΓΝ, σε μία περιοχή περίπου 800 στρεμμάτων. Για το σκοπό αυτό έχει καταθέσει σχετική μελέτη στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, πρόταση η οποία πρόσφατα συζητήθηκε και στην Περιφέρεια, ενώ παλαιότερα είχε παρουσιαστεί αναλυτικά και στο Δήμο Κηρέως.
  Δημιουργία ΒΙΠΕ σημαίνει δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρίας η οποία θα διαχειρίζεται μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή, κατάλληλη για την εγκατάσταση βιομηχανιών οποιουδήποτε τύπου. Για το λόγο αυτό η περιοχή πολεοδομείται και παράλληλα, η περιβαλλοντική άδεια που λαμβάνει η ΒΙΠΕ προβλέπει την ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων διαχείρισης και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι πιθανό να προκληθούν από τη λειτουργία των βιομηχανιών που θα εγκατασταθούν στη ΒΙΠΕ. Στα έργα αυτά σχεδόν πάντα περιλαμβάνονται δίκτυα διαχείρισης υγρών αποβλήτων και ομβρίων (αγωγοί, μονάδες επεξεργασίας, αγωγοί διάθεσης στη θάλασσα, κλπ), κατασκευή κοινόχρηστων πράσινων χώρων, δίκτυα μεταφοράς (διαμόρφωση δρόμων, ηλεκτροφωτισμός, κλπ) και πιθανό να περιλαμβάνονται και έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση, το τι περιλαμβάνει η υποδομή μιας ΒΙΠΕ εξαρτάται από το είδος των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσει και από την περιβαλλοντική της άδεια που εκδίδει το ΥΠΕΚΑ (η Περιφέρεια απλά γνωμοδοτεί).
  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΤΕΡΝΑ δηλώνει πως η ΒΙΠΕ θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο την ηλεκτροπαραγωγή και δευτερευόντως την επαναλειτουργία της μονάδας λατόμευσης και επεξεργασίας λευκόλιθου. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρία, θα μπορεί να φιλοξενήσει λίγες βιομηχανίες ακόμη, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον. Ο σχεδιασμός της ΤΕΡΝΑ είναι οικονομικά και τεχνικά περίεργος. Οι μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνήθως στήνονται είτε κοντά στο καύσιμο (π.χ. οι λιγνιτικές μονάδες της Δ. Μακεδονίας) είτε κοντά στους πελάτες (π.χ. η μονάδα φυσικού αερίου του Λαυρίου και οι μονάδες φυσικού αερίου της Βοιωτίας). Το Μαντούδι είναι πολύ μακριά από τον κοντινότερο αγωγό φυσικού αερίου (περισσότερα από 50 χιλιόμετρα κακοτράχαλου εδάφους από τη Χαλκίδα) και επίσης είναι μακριά από τους μεγάλους καταναλωτές (θα χρειαστεί να δημιουργηθεί νέα γραμμή υψηλής τάσης από το ΔΕΣΜΗΕ για να μεταφέρει τον ηλεκτρισμό από το Μαντούδι στην Βοιωτία και από εκεί στην Αθήνα). Οι δύο αυτές λεπτομέρειες κάνουν τη σχεδιαζόμενη μονάδα μη ανταγωνιστική στην αγορά ενέργειας. Το ένα πρόβλημα (η απόσταση του αγωγού φυσικού αερίου) θα μπορούσε να λυθεί με τη δημιουργία μιας μικρής εγκατάστασης παραλαβής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κυμάσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια γενική αρχή για τον έλεγχο των βιομηχανικών επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροπαραγωγής) είναι ότι οι βιομηχανίες δημιουτγούνται είτε κοντά στην πρώτη ύλη είτε κοντά στην αγορά και, επιπλέον η δημιουργία τους απαιτεί την ύπαρξη αγοράς εργασίας και δικτύων μεταφοράς. Με βάση αυτή την αρχή, τα μόνα ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής είναι η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων λευκόλιθου και η δυνατότητα δημιουργίας ενός σημαντικού βιομηχανικού λιμανιού σε κομβικό σημείο για το διαμετακομιστικό εμπόριο Μαύρης θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου. Είναι πιθανό, η ΤΕΡΝΑ να ενδιαφέρεται πρώτιστα γι’ αυτά τα δύο σημεία. Δηλαδή, να ενδιαφέρεται για την αναβίωση της μονάδας επεξεργασίας λευκόλιθου και για τη δημιουργία ενός λιμανιού στην περιοχή. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι μάλλον δευτερεύουσας σημασίας και θα αφορά κυρίως την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη μονάδα λευκόλιθου.
  Συνολικά η πρόταση της ΤΕΡΝΑ μοιάζει με την ΒΙΠΕ που έχει υλοποιηθεί στη Θίσβη. Εκεί, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ δημιούργησε μια ΒΙΠΕ με μεγάλο λιμάνι, και εγκατέστησε αρχικά τη μονάδα ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ που έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα (εισάγει χάλυβα και εξάγει σωλήνες, όλες οι μεταφορές γίνονται ευκολότερα με πλοία) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τα ΕΛΠΕ για να δημιουργήσει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 400 MW.
  Η πρόταση της ΤΕΡΝΑ δεν είναι κατ’ αρχήν κακή. Η δημιουργία μιας ΒΙΠΕ και η αναβίωση της βιομηχανίας του λευκόλιθου θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πλούτο στην περιοχή. Η βιομηχανία λευκόλιθου δεν είναι ιδιαίτερα οχλούσα (δεν παράγονται επικίνδυνα απόβλητα και τα απόβλητα που παράγονται μπορούν να διαχειριστούν εύκολα). Η πιθανή δημιουργία μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή σημαντικής ποσότητας οξειδίων του αζώτου. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αν η εταιρία υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές απονίτρωσης (που χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό αλλά αποφεύγονται στην Ελλάδα λόγω του κόστους τους). Η καύση του φυσικού αερίου δεν παράγει άλλους σημαντικούς ρύπους. Το διοξείδιο του άνθρακα που αναφέρεται ως ρύπος σε κάποια blog, δεν είναι άμεσα επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων αλλά μόνο έμμεσα γιατί προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, ο έλεγχός του δεν γίνεται σημειακά (δηλαδή στην καμινάδα του εργοστασίου) αλλά συνολικά για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, το διοξείδιο του άνθρακα δεν πρέπει να απασχολεί τους γειτονικούς οικισμούς. Ένα ζήτημα είναι η παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο. Το πιο λογικό (και οικονομικά) θα ήταν η δημιουργία μιας μικρής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου (όπως αυτή που λειτουργεί στη Ρεβυθούσα αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα). Σε πολλά blog αναφέρεται ότι αυτό θα είναι μια επικίνδυνη εγκατάσταση τύπου Seveso και τυχόν ατύχημα θα δημιουργούσε πρόβλημα στους ανθρώπους και στο φυσικό περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο πιθανό ατύχημα του φυσικού αερίου είναι η έκρηξη. Μια πιθανή έκρηξη σε τέτοια εγκατάσταση θα είχε επιπτώσεις σε μια ακτίνα 200 – 1000 μέτρα, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, πολύ μακριά από το Μαντούδι, που είναι ο κοντινότερος οικισμός. Σημειώνεται επίσης ότι το φυσικό αέριο δεν είναι τοξικό ή με άλλο τρόπο επικίνδυνο. Βέβαια, η παραλία Κυμασίου θα πάψει να είναι τουριστικό θέρετρο και θα αποκτήσει βιομηχανικό χαρακτήρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ένα ερώτημα παραμένει για το αν θα εγκατασταθούν στη ΒΙΠΕ άλλες βιομηχανίες και τι είδους. Αυτό δεν μπορεί να είναι γνωστό από τώρα. Η γενική ιδέα είναι ότι κάθε βιομηχανία θα απαιτηθεί να εκπονήσει δική της μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επίσης, ο φορέας της ΒΙΠΕ μπορεί να αρνηθεί να της παραχωρήσει οικόπεδο. Σε σχέση με το τι είδους εργοστάσια θα μπορούσαν να πάνε στην περιοχή, η μια ρεαλιστική απάντηση σχετίζεται με το είδος των πρώτων υλών και της αγοράς που διαθέτει η περιοχή. Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να μπορεί η τοπική κοινωνία να ελέγχει το είδος των βιομηχανιών που ενδέχεται να εγκατασταθούν. Μπορεί να ζητήσει να συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό στο φορέα διαχείρισης της ΒΙΠΕ, με το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία εκχώρησης οικοπέδου σε επενδυτή που θα ήθελε να δημιουργήσει μια βιομηχανία με την οποία οι κάτοικοι διαφωνούν για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους. Επίσης, η τοπική κοινωνία μπορεί να ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη από την ΤΕΡΝΑ. Αυτή η τακτική είναι συνήθης σε τέτοιες διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό. Τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν θα είναι γενικόλογα αλλά συγκεκριμένα έργα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα έχουν ως προϋπολογισμό ένα ποσοστό (π.χ. 1%) του προϋπολογισμού των έργων ηλεκτροπαραγωγής (περίπου 700 εκατ. €) και εργοστασίου λευκολίθου (μερικές δεκάδες εκατ. €).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ για την κατανόησή σας στην κατάχρηση του χώρου και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω συζήτηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με τον κύριο Κουρνιώτη είπαμε πολλά σε εκείνο το τηλέφωνο. Υποστήριξε την θέση που και ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Εύβοιας ανέπτυξε ότι στον σχεδιασμό αντιδρούν "αριστεριστές, ιδεοληπτικοί με τη μητέρα φύση και παράνομοι εν πολλοίς ξενοδόχοι". Εκεί του αντέτεινα ότι η οικογένεια μου έχει δώσει αγώνα για να είναι μια νόμιμη και τυπική επιχείρηση και δεν μπορεί να τσουβαλιάζει έναν κλάδο της τοπικής οικονομίας. ¨ολα τα άλλα είναι σάλτσες. Είχα προλάβει να ακούσω τις ύβρεις για ανθρώπους ο Γιώργος Βότσης που θέλουν "να προστατέψουν την βίλα τους". Οι ύβρεις συνεχίζονται κι εδώ. Δεν απαντώ πλέον επί του προσωπικού στον κύριο Κουρνιώτη. Μόνο επί της ουσίας θα επανέλθω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο σύλλογος μας (kireas.org) έχει ασχοληθεί με το θέμα από νωρίς και έχει τεκμηριώσει αυτά που λέει με επιστημονικές πηγές.
  Ενώ συμφωνούμε με κάποιες εκτιμήσεις του Δρ. Κουρνιωτη σε άλλα μπορούμε να τεκμηριώσουμε μια διαφορετική άποψη.

  1. Τα βιντεάκια που κυκλοφορούν για την ΒΙΠΕ από τον σύλλογο μας ,παραθέτουν τι μπορεί (δυνητικά) να εγκατασταθεί σε μια ΒΙΠΕ (αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων, κλπ). Αυτά δεν τα λέμε εμείς άλλα η νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει συγκεκριμένα ποιες είναι οι μονάδες υψηλής όχλησης που επιτρέπεται να εγκατασταθούν νόμιμα σε μια ΒΙΠΕ. Οι δραστηριότητες αυτές που προβάλλονται στο βίντεο προσδιορίζονται από το Άρθρα 4 και της ΥΑ 69269/5387/25.10.1990 (ΦΕΚ 678 Β')) και το άρθρο 6 παρ.4α του χωροταξικού για την βιομηχανία ΚΥΑ 11508/2009 (ΦΕΚ 151ΑΑΠ/13.4.2009). Όπως γίνεται σε όλες της ΒΙΠΕ αυτός ο χώρος μπορεί να αγοραστεί ή να νοικιαστεί από τρίτους για να στεγάσουν τις οποιεσδήποτε δραστηριότητες τους. Αυτό που λέμε είναι ότι η εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων γίνεται νόμιμη από την στιγμή που η περιοχή χωροθετηθεί σαν ΒΙΠΕ. Αν εσείς έχετε διαφορετικές πληροφορίες για το πώς προτίθεται στο μέλλον η ΤΕΡΝΑ σαν διαχειριστής της ΒΙΠΕ να αξιοποιήσει αυτά τα δικαιώματα της και να μη εγκαταστήσει κάποιες από αυτές τι δραστηριότητες να μας τα παραθέσετε. ΝΑ σας θυμίσω όμως ότι η ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων και αν πάρει την άδεια για ΒΙΠΕ θα έχει χώρο να τα αξιοποιήσει ενεργειακά.. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι σε καμιά από τις ανακοινώσεις της δεν αποκλείει την καύση σκουπιδιών. Σε αυτή την περίπτωση η ρύπανση στην περιοχή θα εξαρτηθεί από το τι θα μπει μέσα στην ΒΙΠΕ

  2. Συμφωνούμε με την ανάλυση του Δρ Κουρνιωτη για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ότι είναι μη ανταγωνιστική και πιστεύουμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η έλευση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Κάτι βέβαια που η τοπική κοινωνία εχει απορριψει σύσσωμη (υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου κατά το υγροποιημενου αεριου). Έχουμε καταγράψει όλες τις συνέπειες και κίνδυνους του ΥΦΑ χρησιμοποιώντας διεθνή βιβλιογραφία και δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές που ο Δρ. Κουρνιωτης αναφέρει (δες http://kireas.org/lng.htm) . Για παράδειγμα Μελέτη του Δρ Jerry Havens που έγινε από το Public Utilities Commission of the State of California για την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι άτομα που ζουν σε ακτίνα 3 μιλίων (5 χιλιομέτρων) από ένα τερματικό σταθμό ΥΦΑ βρίσκονται σε κίνδυνο. Μια μελέτη από την Shannon LNG για ένα τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ιρλανδία βρήκε οτι οι ατμοί ΥΦΑ μπορούν να ταξιδέψουν 12.4 χλμ πριν αναφλεχθούν. Έκθεση από τα Sandia National Laboratories το 2006 υπολόγισε οτι οι ατμοί ΥΦΑ είναι εύφλεκτοι μέχρι 11.7 χλμ από την εγκατάσταση ΥΦΑ στο Cabrillo. ο κ. Μπαλαούρας από το ΕΜΠ υπολόγισε ότι για τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ρεβυθούσας οι ατμοί ΥΦΑ είναι επικίνδυνοι σε μια ακτίνα 4.833 μέτρων από το τερματικό σταθμό για μια διαρροή 14,300 κυβικών μέτρων ΥΦΑ. Οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας δεν επιτρέπουν άλλη χρήση σε λιμάνια που χρησιμοποιούνται για τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ. Το ΥΦΑ ουσιαστικά σημαίνει παραχώρηση του λιμανιού του δήμου για αποκλειστική χρήση από στην ΤΕΡΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 3. Δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση για την αναβίωσης της εξόρυξης λευκόλιθου, Συγκρίνετε όμως το σχέδιο εξόρυξης στο Γερορέμα ( 1 βάρδια για 11 μήνες 33 εργαζόμενοι), το μοναδικό που έχει καταθέσει η εταιρεία (δες http://www.scribd.com/full/30486718?access_key=key-18kvsbe3r90hdjh9p6au) με το μετάλλευμα που θα επεξεργάζεται σε περιστροφικούς φούρνους στη ΒΙΠΕ των τριών βαρδιών και 235 εργαζομένων . (όπως πρόχειρα περιγράφεται στην ΜΠΕ για την ΒΙΠΕ) καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά τα δυο.

  4. Μας κάνει εντύπωση που ενώ όλοι αποδέχονται την αρχή του ολοκληρωμένου σχεδιασμού οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, υπάρχει από την ΔΗΜ-ΑΡ μια απόρριψη αυτών που προβλέπουν 4 χωροταξικά σχέδια για την περιοχή προς χάριν κάποιων αίολων εκτιμήσεων θέσεων εργασίας (μην μου πείτε ότι αξιολόγησε κανείς την εγκυρότητα των προβλέψεων του) και την ακύρωση άλλων σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής  Γιωργος Μπαλαμπάνης
  Προεδρος του Kireas.org
  Τα μόνα μορφοποιημένα μου συμφέροντα στην περιοχή είναι το πατρικό μου σπίτι και οι παιδικές μου αναμνήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...