Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Δώστε μια ευκαιρία στις Πράσινες λύσεις!

του Νίκου Ράπτη

Μετά από δεκαετίες «εγκληματικής διαχείρισης», η πολιτική μας τάξη, δεξιά κι αριστερή, οδήγησε την Πατρίδα στην αμέριμνη υπερχρέωση, την προκλητική ανισότητα, την παραγωγική ερήμωση. Τα επίχειρα τα βιώνουμε όλοι σήμερα. 

Από τη μια εγκατάλειψη των ασθενέστερων, ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών, ανοίκεια αφαίμαξη του εισοδήματος των μισθωτών. 
Από την άλλη προστασία της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, σπατάλη δις υπέρ της διάσωσης των proton φίλων... Ο πελατειασμός επιστρατεύεται τώρα να διαφεντεύει τις... απολύσεις, όπως το έκανε άλλοτε στις προσλήψεις.
Καθώς το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό οικοδόμημα των τελευταίων δεκαετιών καταρρέει, οι πολίτες «παραμιλάμε», αναζητώντας ανακούφιση για το σήμερα, ελπίδα και στήριγμα για το αύριο. Γύρω μας θορυβούν τα ίδια κόμματα και τα ίδια μίντια που -το θυμόμαστε καλά- μας γλυκοτραγουδούσαν και μας κοίμιζαν επί χρόνια πολλά, ενώ παράλληλα μάς έσπρωχναν στο σημερινό μας Γολγοθά.

Ποιον να εμπιστευθούμε;


Κι όμως, υπάρχει ένα διεθνές πολιτικό κίνημα που στο πρόσωπο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ θέτει στους ανεύθυνους εταίρους μας το αμείλικτο ερώτημα: «Πού είναι η αλληλεγγύη σας προς την Ελλάδα;». 
Υπάρχει ένα κίνημα που στο πρόσωπο του Τσεμ Οζντεμίρ παρατηρεί: «ζητάμε... από το ελληνικό κράτος να ιδιωτικοποιήσει την περιουσία του, που όμως σήμερα πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές. Υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί στην Ελλάδα ό,τι συνέβη στη Ρωσία του Μπόρις Γιέλτσιν».
Αλλά το κίνημα των Πράσινων, δε μένει στις καταγγελίες. 
Προτείνει επίσης τη μοναδική διαθέσιμη εναλλακτική οικονομική-κοινωνική πρόταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: το «πράσινο New Deal» που στο κέντρο του έχει τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας σε παραγωγικούς τομείς της «πράσινης οικονομίας». 
Ζητά να συνδράμουν από κοινού όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της, με την αποφασιστική πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.

Οι πιο έγκυροι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως ο οικολογικός μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας και η οικονομική ενοποίηση της ΕΕ είναι μονόδρομος. Οι μόνοι που αντιδρούν και διστάζουν είναι τα δεξιά κι αριστερά πολιτικά κατεστημένα, τα ίδια που μας οδήγησαν ως εδώ!

Τα Πράσινα κόμματα επισείουν επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστούν εγκαίρως κι άλλα «ελλείμματα», πριν μετατραπούν σε αβάσταχτο «χρέος» που θα καταπιεί κάθε ποιότητα ζωής -για μας και τα παιδιά μας: το περιβαλλοντικό «έλλειμμα» της κλιματικής αλλαγής· το κοινωνικό «έλλειμμα» της φτώχειας και του λιμού στον τρίτο κόσμο, της διευρυνόμενης ανισότητας στις αναπτυγμένες χώρες· το υπαρξιακό «έλλειμμα» της υποκατάστασης κάθε αξίας από την υπερκατανάλωση και τον αυτοκαταστροφικό ατομικό πλουτισμό.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, οι Έλληνες μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, συγκαλούμε το Σαββατοκύριακο 22-23/10 το ετήσιο συνέδριό μας με θέμα «οικονομική κρίση, αλληλεγγύη, δημοκρατία». 
Ανήκουμε σε ένα διεθνές κίνημα που έρχεται από το μέλλον και διαθέτει ρωμαλέες κι έγκυρες προτάσεις για μας και τις οικογένειές μας. 
Ανήκουμε σε ένα κίνημα πολιτών, όχι πολιτικών· λύσεων, όχι καταγγελιών· συνεργασιών, όχι αυτάρκειας και εγωισμού.

Σήμερα «πᾶσα ἡ κτίσις συστενάζει»: κι εμείς οι πολίτες, και η Γη μας, και η πατρίδα μας· οι οικογένειες και τα παιδιά μας, ολόκληρη η ανθρωπότητα. 
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα αυτιά μας στις Πράσινες λύσεις. 
Η απογοήτευση και ο κυνισμός είναι η τελευταία γραμμή αμύνης του κατεστημένου. Ας μην του επιτρέψουμε να μας καταβάλει, για μια ακόμα φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...