Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Πως σκέφτονται οι ευρωπαίοι Πράσινοι: "Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δε σημαίνουν αναγκαστικά πολιτική αδυναμία"

Συνέντευξη του Πασκάλ Κανφίν* στην Monde: «Une croissance faible ne nous condamne pas à l'impuissance»
©Le Monde - Προοδευτική Πολιτική

Κλερ Γκουελό (Claire Guélaud, CG): Η μείωση του βασικού επιτοκίου της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) και το αποτέλεσμα της συνόδου του G20 αρκούν να αποφευχθεί η επιστροφή της ύφεσης στην Ευρώπη;

Πασκάλ Κανφέν (Pascal Canfin, PC): Αν συνεχιστούν στην Ευρώπη οι πολιτικές λιτότητας, οι υφεσιακές τους επιπτώσεις θα είναι πολύ εντονότερες από τις συμβολικές δεσμεύσεις του G20 ή τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ, που ήδη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.
Αν το δούμε ευρύτερα, αν συνυπολογίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την διαπίστωση πως προ πολλού η αύξηση του ΑΕΠ δε σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι πλούσιες χώρες ας προετοιμαζόμαστε για μια μακρά περίοδο χαμηλών -ακόμα και μηδενικών- ρυθμών ανάπτυξης.
Η Εύα Ζολί (Eva Joly) εξάλλου έχει θεμελιώσει τον εναλλακτικό της προϋπολογισμό στην υπόθεση για ανάπτυξη της τάξης του +0.8%, πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις. Για μας, αυτό είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας. Δεν έχει νόημα να φτιάχνουμε κυβερνητικά προγράμματα πάνω σε πλασματικές και μη ρεαλιστικές προβλέψεις για την ανάπτυξη. Σημειώνω πως η «ένωση για ένα λαϊκό κίνημα» (UMP) και οι σοσιαλιστές δεν ακολουθούν αυτό το απλό κριτήριο υπευθυνότητας.

CG: Αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0.8%-1% για το 2012, μπορούμε να φτάσουμε σε έλλειμμα χαμηλότερο του 3% ως το 2013;

PC: Η τήρηση του ραντεβού του 2013 είναι ανέφικτη, διότι θα απαιτούσε μέτρα λιτότητας που θα προκαλούσαν ύφεση πολύ χειρότερη του αναμενομένου. Τα φορολογικά έσοδα θα συρρικνώνονταν σε τέτοιο βαθμό που το έλλειμμα θα επιδεινωνόταν! Αυτό ακριβώς βλέπουμε να συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα.


Η Εύα Ζολί προτείνει επίσης μείωση του ελλείμματος, αλλά με αξιόπιστο τρόπο, της τάξης του 1% ετησίως. Με τέτοιους ρυθμούς θα ήταν δυνατό να μην πληγούν οι κοινωνικές δαπάνες, που είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η επέκταση της φτώχειας. Θέτουμε έτσι το στόχο να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2014.

CG: Αλλά η αναβολή του στόχου αυτού κατά ένα χρόνο, δε σημαίνει πως η Γαλλία θα πάψει να βαθμολογείται με δανειοληπτική ικανότητα ΑΑΑ;

PC: Η μείωση του ελλείμματος κατά 3% ως το 2013 είναι απαίτηση της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν). Τι είπε η «μούντις» όταν έθεσε υπό επιτήρηση τη Γαλλία; Πως οι κυβερνητικές προβλέψεις όσον αφορά την ανάπτυξη δεν είναι αξιόπιστες και πώς αν η Γαλλία χρειαστεί να χρηματοδοτήσει εκ νέου με δημόσιους πόρους την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα κατορθώσει να μειώσει τα ελλείμματά της.
Το ίδιο επαναλαμβάνουμε κι εμείς, εδώ και μήνες. Δεν ότι το είπε ένας οίκος αξιολόγησης δε σημαίνει πως είναι αναγκαστικά λάθος! Αυτό που κυρίως προσδοκούν οι οίκοι αξιολόγησης, στο βαθμό που οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για τις προσδοκίες αυτές, είναι να υπάρξει αξιόπιστος πολιτικός λόγος, όχι τόσο έλλειμμα κάτω του 3% το 2013.

CG: Κατά πόσο εξακολουθούν οι πολιτικοί να έχουν περιθώρια ελιγμών;

PC: Αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης δεν σημαίνουν πολιτική αδυναμία. Σύμφωνα με το Ζιλ Καρέζ(Gilles Carrez), τον γενικό εισηγητή του προϋπολογισμού εκ μέρους της UMP, μια δεκαετία διαρκών μειώσεων της φορολογίας που ακολούθησαν εκείνες που υλοποίησε το 2000 ο Λοράν Φαμπιούς (Laurent Fabius), είχε στερήσει το 2010 το κράτος από 100 δις ευρώ. Η ανάκτηση κι ενός μέρους ακόμα αυτού του ποσού, θα επέτρεπε την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.
Επιπροσθέτως, ετησίως διαφεύγουν στους φορολογικούς παραδείσους γύρω στα 30 δις. Πρόκειται για την πιο κραυγαλέα φοροαπαλλαγή! Το «ενιαίο εθνικό συνδικάτο φορολογίας» (SNUI) εκτιμά πως αν προσληφθούν 2,000 εφοριακοί, καταρτισμένοι στις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου, θα γίνει δυνατό να εντοπισθούν μέσα στον πρώτο χρόνο τουλάχιστο 3δις διαφυγόντα κρατικά έσοδα.

CG: Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να ελέγξουμε τους φορολογικούς παραδείσους;

PC: Θέλουμε να υιοθετήσει κι η Γαλλία, σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ομπάμα (Obama), ένα νόμο που να υποχρεώνει κάθε οικονομικό ίδρυμα -ακόμα και ξένο- που ανοίγει ένα τραπεζικό λογαριασμό στη Γαλλία, να παρέχει πληροφορίες στις γαλλικές φορολογικές αρχές. Αυτό θα μπορούσε να συνεισφέρει άλλα 10 δις ετησίως στον προϋπολογισμό.
Με τη συμβολή κι άλλων μέτρων που θα πίεζαν τους πλουσιότερους και τις μεγάλες επιχειρήσεις (όπως τη θέσπιση ενός ελάχιστου φορολογικού κλιμακίου της τάξης του 17%) και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορούμε να βρούμε τους πόρους για να μειώνουμε λίγο-λίγο το έλλειμμα, χωρίς να πειράξουμε το κοινωνικό μας μοντέλο.

CG: Αλλά πώς θα χρηματοδοτηθεί η οικολογική μετάβαση;

PC: Η Κομισιόν εκτιμά πως για να αντιμετωπισθεί πραγματικά η οικολογική κρίση χρειάζονταιεπενδύσεις της τάξης του 2.5% του ΑΕΠ. Αυτό στο Γαλλία σημαίνει γύρω στα πενήντα δισεκατομμύρια, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν ήδη γίνει κατά τη «γκρενέλ του περιβάλλοντος», θα πρέπει να προέρθουν κατά το 1/3 από το δημόσιο τομέα και κατά τα 2/3 από τον ιδιωτικό τομέα.

CG: Πού να βρεθούν 15 με 20 δις κρατικά χρήματα το χρόνο για την «πράσινη» οικονομία;

PC: Από τη μια καταργώντας διάφορες αντι-οικολογικές ελαφρύνσεις, όπως την απαλλαγή της κηροζίνης από ΦΠΑ ή τις επιδοτήσεις στα βιοκαύσιμα κι ανακατευθύνοντας ορισμένες κρατικές επιδοτήσεις, σαν τις φοροαπαλλαγές στην έρευνα (CIR). Από την άλλη εγκαθιδρύοντας και στη Γαλλία ένα φόρο στις μη-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια τέτοια φορολογία θα πρόσφερε στα ολιγότερο ευνοημένα νοικοκυριά «πράσινες επιταγές» που θα τους επέτρεπαν να αλλάξουν καταναλωτικές συνήθειες χωρίς να μειώνεται η αγοραστική τους δύναμη.
Αυτή η πολιτική έχει δύο πλεονεκτήματα: τη μαζική δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας, που σε μεγάλο βαθμό δεν θα είναι μετακινήσιμες, και τη θωράκιση της οικονομίας μας από τους οικολογικούς κλονισμούς. Δεν υπάρχει άλλος έξυπνος δρόμος εξόδου από την κρίση και προετοιμασίας του μέλλοντος.


Pascal Canfin είναι ευρωβουλευτές της «ομάδας των πρασίνων» στο ΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...