Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Τι επιδιώκουμε

των Μιχάλη Αντύπα, Αλέξανδρου Αποστόλου, Κώστα Κατώπη, Ιωάννη Καραμήτρου, Δημήτρη Κουτσουρέλη, Αλέξανδρου Λαλάκου, Παναγιώτη Μίχα κ.ά *Οι «οικολόγοι-πράσινοι» (ΟΠ) οδεύoυμε προς ένα εκλογικό συνέδριο όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις ενόψει της εκλογικής μας παρουσίας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν πριν το καλοκαίρι.
Στο συνέδριο αυτό καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για πολλά θέματα, εκ των οποίων όμως ξεχωρίζουν δύο:
  • Το πρόσωπο του (των) επικεφαλής -και όποιου μας εκπροσωπήσει στο debate (εφόσον βέβαια μας επιτραπεί να συμμετάσχουμε σε αυτό)
  • Το πολιτικό στίγμα της εκλογικής μας εμφάνισης
Όπως συμβαίνει πάντοτε σε παρόμοιες περιπτώσεις, αναμειγνύονται εδώ πολιτικές πεποιθήσεις και προσωπικές στοχεύσεις. Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο συζητήσαμε και καταλήξαμε σε ορισμένες αποφάσεις για τη θέση μας στις κομματικές διεργασίες, που θεωρούμε πως πρέπει να τις κοινοποιήσουμε στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, μα και τους πολίτες που ενδιαφέρονται.

Πρώτο μέλημά μας είναι να έχει η επιλογή μας πολιτικά χαρακτηριστικά: επιθυμούμε να διαμορφωθεί ένα ρητό, σαφές εκλογικό στίγμα, που θα υπηρετεί τις παρακάτω αδήριτες ανάγκες:
  • Να είναι ριζοσπαστικό, με την έννοια να έχει «αιχμές» που θα υπερβαίνουν τις καθεστωτικές-μεταπολιτευτικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες·μεταρρυθμιστικό, με την έννοια να ιεραρχεί και να διευκρινίζει τις απαιτούμενες αλλαγές·προοδευτικό, με την έννοια να υπερασπίζεται το συλλογικό συμφέρον και τη συλλογική προοπτική.
  • Να απευθύνεται στην κοινωνία, με την έννοια να απαντά στα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, με αιχμή την οικονομική κρίση και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας
  • Να είναι ενωτικό, με την έννοια να καλύπτει πολιτικά ολόκληρο το φάσμα των απόψεων στο κόμμα των ΟΠ, από τις πλέον «φονταμενταλιστικές» ως τις πιο πραγματιστικές.
Κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητο οι υποψήφιοι/υποψήφιες για τη θέση του επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των ΟΠ να δηλώσουν με καθαρό τρόπο τις θέσεις τους γύρω από αυτό το πλαίσιο, πριν από τη σύγκλιση του συνεδρίου.

Δεύτερο μέλημά μας είναι η ενότητα του κόμματος: επιθυμούμε μια πολιτική επιλογή που να προσηλώνεται σε όσα μας ενώνουν και να παρακάμπτει όσα μας χωρίζουν, μην αφήνοντας «ξεσκέπαστη» καμία πολιτική ευαισθησία στο εσωτερικό των ΟΠ, αλλά και το χώρο της πολιτικής οικολογίας γενικότερα, τόσο για το ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης και την «πράσινη στροφή» στην οικονομία, όσο και για τις κοινωνικές μας αναφορές, την θεσμική ανατροπή και τη «νέα μεταπολίτευση», το περιβάλλον, την εξωτερική πολιτική, κ.λπ.
Επιλέγουμε τη συνύπαρξη από τους αποκλεισμούς, επιλέγουμε την αλληλοκατανόηση από την καταγγελία των διαφορετικών απόψεων. Θεωρούμε πως μόνο μια τέτοια στάση, ένα τέτοιο «νέο ήθος» μπορεί να επιτρέψει στους ΟΠ να ξεπεράσουν το τέλμα της σημερινής πολιτικής σκηνής. Αυτό όμως το «νέο ήθος» απαιτεί ανοικτό πνεύμα και πολιτική γενναιότητα. Θα είναι κρίμα οι όποιες προσωπικές φιλοδοξίες να ακυρώσουν αυτή τη δυνατότητα.

Τρίτο μέλημά μας είναι η ανανέωση του κόμματος: είμαστε ένα κόμμα που στηρίζεται εκλογικά κυρίως από νέους ανθρώπους και που πολιτικά επιθυμεί να ξεκόψει από το μεταπολιτευτικό καθεστώς. Η επιλογή του κεντρικού προσώπου της προεκλογικής μας εκστρατείας οφείλει να συμβαδίζει με την πραγματικότητα αυτή. Οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του χώρου της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του '80 και που μέχρι σήμερα κυριάρχησαν στη δημόσια έκφραση αυτού του χώρου, οφείλουν τώρα να σταθούν στο πλάι αφήνοντας σε νεότερους ανθρώπους το ρόλο του επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν κεντρικό τμήμα της ιστορικής αναφοράς και του πολιτικού «έρματος» των ΟΠ και έχουν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον, πλαισιώνοντας κα στηρίζοντας τους επόμενους. Μια τέτοια κίνηση αποτελεί κίνηση ενότητας και διευκολύνει την ανάδειξη μιας νέας δυναμικής στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες.
Θέλουμε έτσι ένα πρόσωπο:
  • νέο στην πολιτική (όχι τόσο ηλικιακά. όσο από την άποψη του καινοτόμου τρόπου προσέγγισης των προβλημάτων),
  • με ξεκάθαρο «πράσινο» στίγμα,
  • προερχόμενο από την κοινωνία και το χώρο της εργασίας, και όχι το χώρο των πυλώνων της μεταπολιτευτικής εξουσίας (κόμματα, μίντια κ.λπ).
Οι πολιτικές επιλογές είναι συχνά σκληρές, με την έννοια πως κάποιοι θα δουν τους σχεδιασμούς τους να ακυρώνονται, τις απόψεις τους να υποχωρούν. Για να μη μεταβληθεί όμως η σκληρότητα σε βαναυσότητα, θα πρέπει η εσωκομματική μας διαβούλευση να παραμείνει προσηλωμένη στα συγκεκριμένα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε (πολιτικά και επικοινωνιακά) και να μην εκτροχιαστεί σε προσωπικές επιθέσεις, κριτικές προθέσεων, συκοφαντικές εκστρατείες κ.λπ. Καλούμε τα μέλη του κόμματος όχι απλά να κλείσουν τα αυτιά τους σε παρόμοιες τακτικές, αλλά και επιθετικά να επαναφέρουν στην τάξη όσους τους «πληροφορούν» για τις δήθεν «μύχιες επιδιώξεις» του ενός και του άλλου ή τους «σκελετούς στο ντουλάπι» τους κ.λπ.

Είμαστε όλοι στο ίδιο κόμμα. Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν «εσωτερικοί εχθροί». Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο κόσμος, που αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς, οι οικογένειες και τα παιδιά μας.


Μιχάλης Αντύπας είναι τεχνικός υπολογιστών· ο Αλέξανδρος Αποστόλου είναι εκπαιδευτικός· ο Κώστας Κατώπηςείναι μηχανικός· ο Ιωάννης Καραμήτρος είναι οικονομολόγος· ο Δημήτρης Κουτσουρέλης είναι μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης· ο Αλέξανδρος Λαλάκος είναι εκδότης· ο Παναγιώτης Μίχας είναι μηχανικός, επιχειρηματίας στον τομέα των βιολογικών προϊόντων· ο Νίκος Μυλωνάς είναι λογιστής, αναπληρωματικό μέλος του ΠΣ των ΟΠ· ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός, μέλος του ΠΣ των ΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...