Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

των Αλέξανδρου Αποστόλου, Κωνσταντίνου Κατώπη, Δημήτρη Κουτσουρέλη, Αλέξανδρου Λαλάκου, Αλέκας Μελιάδου, Ελένης Παρασκευοπούλου, Νίκου Ράπτη, Δημήτρη Στασινόπουλου 

 • Μια συμβολή στη συζήτηση που διεξάγεται στους Οικολόγους Πράσινους για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης 
Μετά την ψήφιση της νέας δανειακής συνθήκης από την ελληνική βουλή, και την έγκριση της βοήθειας από το Eurogroup, η χώρα μας φαίνεται ότι κατάφερε να αποφύγει προσωρινά τον εφιάλτη της άτακτης χρεοκοπίας και να παραμείνει ζωντανή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όμως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Ταυτοχρόνως οι υποχρεώσεις που αναλάβαμε ως χώρα είναι αυξημένες και υπάρχει άμεση ανάγκη για ταχύτατη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία, ώστε:
 • να υπάρξει διέξοδος για τους ανέργους, που ξεπερνούν πλέον το 1,000,000, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες που πλήττονται κατά προτεραιότητα από τη σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση 
 • να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που με σεβασμό στο περιβάλλον και τη σχετική νομοθεσία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας χωρίς να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν. 
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι χρειάζεται να ξεφύγουν από τη ρητορική της αντιπαράθεσης «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί», που είναι πια ξεπερασμένη και παραπλανητική και δεν εξυπηρετεί παρά τυχοδιωκτικές επιδιώξεις διαφόρων κομμάτων. Η διάκριση αυτή δεν μπορεί να δείξει το δρόμο για τη διέξοδο από την κρίση και αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και από τα σημαντικά πολιτικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στη σημερινή κατάσταση.

Η αρνητική διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία, αναπόφευκτα αποτυπώνεται σε πολλές από τις ρυθμίσεις του νέου μνημονίου. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζει και να λειτουργεί ως άλλοθι για τις ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος όπως και των μεγάλων ή μικρότερων διαπλεκόμενων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που απομύζησαν και καταλήστεψαν μέχρι σήμερα τη χώρα. Τα συμφέροντα αυτά, με τη μορφή κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, φοροφυγάδων και συντεχνιών, αν δεν αποκαλυφθούν και αν δεν αντιμετωπιστούν σήμερα, όχι μόνο δεν θα πληρώσουν για την κρίση που δημιούργησαν αλλά μεσοπρόθεσμα θα επωφεληθούν από αυτήν και θα ισχυροποιήσουν ξανά τη θέση τους, την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους. Για να μπορέσουμε λοιπόν να ξεπεράσουμε την κρίση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να επιμείνουμε στη διαπίστωση ότι φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση εξαιτίας αιτιών που πρωταρχικά βρίσκονται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό. Επομένως οι ένοχοι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναζητηθούν εδώ, το ίδιο και οι τομές, η οικονομική, κοινωνική και πολιτική αναδιοργάνωση που θα πρέπει πρωταρχικά να επιδιωχθούν από τους Οικολόγους-Πράσινους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει σημασία ή ότι δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί ταυτόχρονα αλλαγή στο ευρωπαϊκό σκηνικό και στις ευρωπαϊκές πολιτικές στην κατεύθυνση που δείχνουν οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις όπως:
 • μικρότερο και πιο λειτουργικό δημόσιο, 
 • μείωση γραφειοκρατίας, 
 • άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, 
 • περικοπή της σπατάλης σε υγεία, παιδεία και κρατικές προμήθειες, 
 • προβλέψεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, 
 • μειώσεις συντάξεων, μειώσεις μισθών, 
 • και κάποια αναιμικά αναπτυξιακά μέτρα. 
Αρκετές από αυτές τις δεσμεύσεις είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, άλλες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, άλλες είναι επώδυνες αλλά αναγκαίες κι άλλες, από τη δική μας οπτική, είναι συνολικά λανθασμένες. Αφού θέλουμε να αντιπαλέψουμε τα συμφέροντα που στοιχηματίζουν στην ελληνική χρεοκοπία, κάτι που θα ήταν καταστροφικό ιδιαίτερα για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τη σημερινή κατάσταση, δεν έχει νόημα να καταγγείλουμε γενικά το νέο μνημόνιο. Αντίστοιχα δεν προσφέρουμε στον τόπο αν το αποδεχθούμε γενικά. Πιστεύουμε πως ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργική στήριξη εκείνων των προσπαθειών που μέσα από συγκρούσεις αλλά και συγκλίσεις θα σπάσουν τα διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που απομυζούν τη χώρα και η στήριξη εκείνων των προσπαθειών που οδηγούν σε πολιτική, κοινωνική και οικονομική διέξοδο.

Η οικονομική ύφεση και η αύξηση των ανέργων αποτελούν αυτή τη στιγμή κεντρικά προβλήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δούμε τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στις βιολογικές καλλιέργειες, στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των ελληνικών πόλεων και στις ΑΠΕ, στη διαχείριση αποβλήτων και στον ήπιο και βιώσιμο τουρισμό.

Καθήκον μας είναι να παρέμβουμε δημιουργικά ώστε η αναδιοργάνωση της οικονομίας να γίνει με βάση τις αρχές της αειφορίας, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Θα πρέπει επομένως να συμβάλουμε στην αναδιανομή πόρων και πολιτικής εξουσίας προς όφελος των ανέργων, των γυναικών, των νέων, του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος. Για να επιτευχθούν αυτές οι τομές απαιτείται μια δημοκρατική αναζωογόνηση της χώρας που θα αλλάζει τα δεδομένα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και των ΜΜΕ. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω κοινωνικών συγκλίσεων αλλά και συγκρούσεων, αφού δεν συμβιβάζονται με τις κοινωνικές δυνάμεις, τα συμφέροντα και τις πολιτικές εκφράσεις τους που κυριαρχούν ακόμα στη χώρα.

Θα πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή και να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει να υποδείξουμε οικολογικές λύσεις, να παρουσιάσουμε τις οικολογικές-εναλλακτικές αξίες που φυσικά έρχονται σε αντίθεση με το μοντέλο του υπερκαταναλωτισμού. Το στίγμα μας αυτό θα μας ξεχωρίσει με σαφήνεια από τα απαξιωμένα κόμματα του φθαρμένου δικομματισμού ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά για να φτάσει η χώρα στη σημερινή κατάσταση, αλλά και από τη θλιβερή μιζέρια και πολιτική αναποτελεσματικότητα των κομμάτων του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού. Αυτή η αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας μας θα μας επιτρέψει να συσπειρώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας που κινούνται σε κατευθύνσεις αντίστοιχες και συγκλίνουσες με τις δικές μας. Με αυτό τον τρόπο η πολιτική μας παρέμβαση μπορεί να γίνει αποτελεσματική, να στρέψει δηλαδή την πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση που υποδηλώνουν οι θέσεις και οι αξίες μας.

1 σχόλιο:

 1. Ομάδα Πράσινη Οικολογία4 Μαρτίου 2012 - 8:16 μ.μ.

  Εκ μέρους της ομάδας «Πράσινη Οικολογία»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

  Από ένα γενικόλογο κείμενο σαν αυτό, διακρίνονται μόνο δύο ή τρία σημεία κλειδιά:

  Κυρίως αυτό που αναφέρεται στην αντιπαράθεση «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί». Δυστυχώς σήμερα η πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας καθορίζονται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια από τα μνημόνια (π.χ. η επιλογή να μην περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες ενώ τα απαιτούμενα ποσά να εξοικονομηθούν από μείωση συντάξεων, κατώτατου μισθού, επιδομάτων ανεργίας κ.λπ. που επέλεξε η τρόικα σε αντίθεση με σχετική πρόταση της κυβέρνησης).

  Έτσι η επιλογή συνολικής πολιτικής θέσης καθορίζεται από το συγκεκριμένο, καθόλου ρητορικό ή λαϊκίστικο δίλημμα.

  Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η τοποθέτηση ότι « φτάσαμε στη σημερινή τραγική κατάσταση εξαιτίας αιτιών που πρωταρχικά βρίσκονται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό».

  Η τοποθέτηση αυτή αναπαράγει εμμέσως με απαράδεκτο τρόπο τα επιχειρήματα κυρίως της λαϊκής γερμανικής ρητορικής, ότι οι έλληνες είναι τα «κακά παιδιά της Ευρώπης», «τεμπέληδες», «απατεώνες», «φοροφυγάδες» κ.λπ.. Αποκρύπτει το γεγονός ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια οικονομικά προβλήματα, και σε κάθε περίπτωση οι έλληνες εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους, κάθε άλλο παρά φοροκλέπτουν ή είναι τεμπέληδες. Και ας μην θεωρούμε ότι το πολιτικό προσωποποιημένο σύστημα της Ελλάδας και οι αμαρτίες του είναι κάτι διαφορετικό.

  Τέλος το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το κείμενο, πέρα από τις γενικότητες που μάλλον έχουν σκοπό να «ντύσουν το λύκο με προβιά αρνιού», είναι το «… δεν έχει νόημα να καταγγείλουμε γενικά το νέο μνημόνιο…». Ουσιαστικά το κείμενο προτείνει την προσχώρηση του κόμματος των Οικολόγων στο μπλοκ όσων στηρίζουν το μνημόνιο, έστω και με πόνο ψυχής! Γιατί απ’ όσα γνωρίζουμε κανένας πολιτικός χώρος δεν το δέχεται ως έχει. Αγνοούν ότι ουσιαστικά με τα διάφορα μνημόνια εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όπως το κράτος δικαίου, η προστασία του περιβάλλοντος, το κοινωνικό κράτος κ.λπ.

  Γιατί όμως γράφτηκε το συγκεκριμένο κείμενο και μάλιστα τώρα, μόλις δυο μήνες πριν τις εκλογές;

  Χωρίς να επιδιώκουμε «δίκη προθέσεων», εν τούτοις θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε πιθανές πολιτικές εξελίξεις και σχεδιασμούς.
  Οι εκλογές είναι πιθανόν να μη δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση σύμφωνα με τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων. Παράλληλα οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούν την αντιπροσώπευση τους στο κοινοβούλιο.

  Η νέα συμμαχική κυβέρνηση υπό τη ΝΔ, με συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ μάλλον, θα διαχειριστεί τεράστια επενδυτικά σχέδια όπως π.χ. το ΗΛΙΟΣ, τα απορρίμματα, η έρευνα για υδρογονάνθρακες κ.λπ., ίσως μέσω διεθνούς σχεδίου, τύπου Μάρσαλ. Τα σχέδια αυτά έχουν ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα και η θέση των Οικολόγων Πράσινων θα έχει βαρύνουσα σημασία, ιδίως σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις όποιες αποφάσεις. Πέραν ασφαλώς του γεγονότος ότι η Γερμανική βιομηχανία και το τραπεζικό σύστημα έχει ύψιστα συμφέροντα για να παρέμβει.
  Έτσι η ολίσθηση προς το μνημονιακό μπλοκ θα χρησιμοποιηθεί πιθανόν για εξυπηρέτηση τυχοδιωκτικών επιδιώξεων.

  Σε μια τέτοια μελλοντική λυκοφιλία ασφαλώς μόνο τα ελληνικά συμφέροντα δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν.
  Ασφαλώς το Μνημόνιο δεν έχει μόνο αρνητικά σημεία αγαπητή φίλοι. Έχει και θετικά… , για ποιους όμως;
  ΟΜΑΔΑ “ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ”

  ΑΘΗΝΑ 04/03/2012

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...