Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Κρίση: "κόκκινες γραμμές" και πράσινες απαντήσεις


του Γιάννη Παρασκευόπουλου*

(απαντήσεις για τον 12λογο του www.eklogika.gr)

Από την πρώτη στιγμή του Μνημονίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα υπέρμετρο τίμημα, με άδικη κατανομή και τουλάχιστον αμφίβολο αποτέλεσμα. Η εναλλακτική λύση που είχαμε από τότε προτείνει, ήταν:
 • Ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού, με έκδοση ευρωομολόγων, όπως είχε τότε προτείνει το ευρωκοινοβούλιο. 
 • Δημοσιονομική προσαρμογή εστιασμένη σε εξορθολογισμό των δαπανών χωρίς οριζόντιες περικοπές, προώθηση διαφάνειας και κάθαρσης για τις «γκρίζες περιουσίες», αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 
 • Παράλληλο αποτελεσματικό αντίβαρο στην ύφεση, με εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα για αναπροσανατολισμό της οικονομίας σε πράσινες κατευθύνσεις: βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, αναβάθμιση συλλογικών αγαθών. 
Θυσίες χωρίς αντίκρισμα….

Οι προτάσεις αυτές των Οικολόγων Πράσινων δε συνοδεύονταν δυστυχώς από πολιτική ισχύ που θα τους επέτρεπε να ακουστούν ευρύτερα. Από τότε έχουν περάσει δύο σχεδόν χρόνια οδυνηρών αποτυχημένων μέτρων και θυσιών που πήγαν χαμένες. 
Το πολιτικό σύστημα και τα κέντρα των οικονομικών αποφάσεων προασπίζουν τα δικά τους μόνο συμφέροντα, η τρόικα αποτυγχάνει και η ίδια σε όλο και μεγαλύτερη έκταση, η εικόνα της χώρας μας στις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες χειροτερεύει διαρκώς, τροφοδοτώντας επικίνδυνους λαϊκισμούς. Στο μεταξύ η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθειά στην ομηρεία απέναντι στους δανειστές, καθώς τα ελλείμματα στα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο πληρωμών παραμένουν, ενώ η ύφεση επιτείνεται. 
Ο σχεδιασμός της Δανειακής Σύμβασης, με τους ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, τις δρακόντειες κυρώσεις και την εκ των προτέρων διασφάλιση των δανειστών σε περίπτωση χρεοκοπίας, αποτελεί μάλλον ωρολογιακή βόμβα για την παραμονή μας στο ευρώ παρά πίστωση χρόνου για να βρούμε διέξοδο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η προσπάθεια να χαραχθούν «κόκκινες γραμμές» είναι λογικό και απαραίτητο να επανέρχεται. Όταν οι θυσίες των πολιτών αποδεικνύονται διαρκώς χωρίς αντίκρισμα και τα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας κοιτάζουν πώς θα τις αποφύγουν για τους εαυτούς τους, τι πιο αναμενόμενο από ένα ηχηρό ΟΧΙ;

…. και απαντήσεις για το 12λογο

Για να έχει όμως το ΟΧΙ αυτό το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο, είναι ανάγκη να συνδεθεί και με ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου. Στις προτάσεις που οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένα καταθέσει σε αυτή την κατεύθυνση, περιέχονται και οι τοποθετήσεις μας για το 12λογο του www.eklogika.gr
 • Δεν μας είναι αρκετό να μην υπάρξουν επιπλέον φόροι. Θέλουμε και κατάργηση των εισπρακτικών φόρων του Μνημονίου (ανάμεσά τους και του «χαρατσιού» της ΔΕΗ). Για να το πετύχουμε, προτείνουμε φορολόγηση περιουσιών www.goo.gl/zmw0J με προοδευτικό συντελεστή στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΑ ΔΗΛΩΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ. Πρακτικά η φορολογία αυτή αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες περιουσίες, καθώς και εκείνες των φοροφυγάδων. 
 • Για τους μισθούς και τις συντάξεις, δε μας είναι αρκετό να αποφύγουμε νέες οριζόντιες μειώσεις. Επιδιώκουμε κλείσιμο της ψαλίδας ανώτερων και κατώτερων αποδοχών, με κατά το δυνατόν αποκατάσταση αδικιών στα χαμηλά εισοδήματα. 
 • Για τα χαμηλότερα εισοδήματα, σημαντικές είναι και οι προτάσεις μαςwww.goo.gl/zmw0J για αύξηση στο αφορολόγητο για το φόρο εισοδήματος, αλλά και για επιλεκτικές μειώσεις στους έμμεσους εισπρακτικούς φόρους. Σημαντικότερη είναι όμως η ανάπτυξη πραγματικού κοινωνικού κράτους, τώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. 
 • Για το «κούρεμα» στις οφειλές προς τις τράπεζες, θα ήμασταν πολύ πιο θετικοί αν αυτό πληρωνόταν από τα κέρδη των τραπεζών ή από τα κεφάλαιά τους. Τώρα όμως που οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει, κάτι τέτοιο θα πληρωθεί με δημόσιο χρήμα που δανειζόμαστε από την τρόικα με εξοντωτικούς όρους. Είναι λοιπόν λογικότερο να εστιάσουμε αποκλειστικά στα δάνεια για πρώτη κατοικία (εξαιρώντας πάντως τα πολύ ακριβά ακίνητα), καθώς και στις οφειλές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με κλείσιμο. 
 • Για το κούρεμα στους υψηλούς μισθούς έχουμε ήδη μιλήσει. Πρόταση των Οικολόγων Πράσινων (www.goo.gl/7Efxh) είναι να μειωθούν κατά 50% οι αποδοχές των βουλευτών, με κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών και των φορολογικών και συνταξιοδοτικών προνομίων τους (ώστε να συνταξιοδοτούνται από τον κανονικό φορέα καθενός/καθεμιάς τους, όπως όλοι), καθώς και όλων των παροχών που δεν είναι απαραίτητες για τη δουλειά τους. Αντίστοιχη μείωση 50% έχουμε ζητήσει και για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. 
 • Πάγια προτεραιότητά μας είναι ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί ούτε καν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, προτείνουμε πρόγραμμα επενδύσεων για αναπροσανατολισμό της οικονομίας, με επιλογές που συνδυάζουν άμεσες διεξόδους για πολλές χιλιάδες πολίτες, με ριζικές απαντήσεις στα βασικότερα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (www.goo.gl/4R8Ec). Από τον Ιούνιο του 2011, είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη που μίλησε για το στόχο να χρηματοδοτηθεί κάτι τέτοιο (και) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έχουμε επίσης μιλήσει ρητά για την ανάγκη να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας και να υπάρξουν «κόκκινες γραμμές» στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα για φυσικούς πόρους όπως το νερό. 
 • Οι Οικολόγοι Πράσινοι δε δεχόμαστε ξένους επιτηρητές, πόσο μάλλον Επιτρόπους με εξουσίες πέρα από κάθε δημοκρατικό έλεγχο. Θεωρούμε όμως επιτακτική την ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την τεχνική υποστήριξη για την αναδιοργάνωσή της, ώστε να έχουμε και οι Έλληνες επίπεδο υπηρεσιών ανάλογο με εκείνο που απολαμβάνουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι. Παράλληλα όμως αγωνιζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί με όλο το πράσινο κίνημα, για να προχωρήσει η Ευρώπη σε πολιτική ομοσπονδία με πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση, ώστε να ξεπεράσουμε τη σημερινή Ε.Ε. της Κομισιόν και των εθνικών κυβερνήσεων όπου αναπόφευκτα κυριαρχούν οι ισχυρότερες χώρες. 
 • Η δημόσια παιδεία και υγεία, καλούνται ήδη να καλύψουν και εκείνους που δεν έχουν πια τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Για να ανταποκριθούν, έχουμε ήδη προτείνει δέσμευση για πολιτική μηδενικών περικοπών στους συγκεκριμένους τομείς: να επανεπενδύεται στην υγεία και την παιδεία το σύνολο των ποσών που εξοικονομούνται εκεί από εξορθολογισμό δαπανών www.goo.gl/4R8Ec
 • Για τα Πόθεν Έσχες και τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, θέτουμε συνεχώς από το Μάιο του 2010 (www.goo.gl/BMFaA) την απαίτηση να διασταυρωθούν με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν και να δεσμευτούν οι «γκρίζες περιουσίες» πολιτικών και στελεχών του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, οι προτάσεις μας για δίκαιη φορολόγηση των περιουσιών (www.goo.gl/zmw0J) περιλαμβάνουν αφορολόγητα όρια ειδικά σχεδιασμένα ώστε να επιβαρυνθούν σχεδόν αποκλειστικά οι πραγματικά μεγάλες περιουσίες και οι φοροφυγάδες. 
Προχωρώντας και πέρα από την άμυνα

Η υπεράσπιση της κοινωνίας και η δίκαιη λοιπόν κατανομή των βαρών, αποτελούν κοινούς τόπους όπου μπορούν να συναντηθούν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ζωτική ανάγκη είναι όμως οι προτάσεις αυτές να συνδεθούν και με ένα εναλλακτικό ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΜΗΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεισφέρουμε σε ένα τέτοιο σχέδιο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις:
 • για να γίνει η φορολογία εργαλείο δικαιοσύνης και Πράσινης Στροφής στην οικονομία (www.goo.gl/zmw0J
 • για κάθαρση και διαφάνεια με εντοπισμό και δέσμευση των «γκρίζων περιουσιών» από διαφθορά και φοροδιαφυγή (www.goo.gl/PtTYp
 • για δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς επιθέσεις στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα (www.goo.gl/4R8Ec). 
 • για να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση αναπροσανατολίζοντας την οικονομία (www.goo.gl/K1FiK) και όχι αναστηλώνοντας το μέχρι τώρα αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο 
 • για διεύρυνση της δημοκρατίας και πλήρη περικοπή των δαπανών που υπηρετούν μόνο το πολιτικό σύστημα (www.goo.gl/7Efxh). 
Στις επερχόμενες εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι θα δώσουμε τη μάχη τόσο για την υπεράσπιση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος όσο για την οικοδόμηση των εναλλακτικών λύσεων που χρειάζεται άμεσα η χώρα. Ο στόχος μας για ισχυρή παρουσία στη νέα Βουλή, πιστεύουμε ότι συνδέεται και με την ανάγκη να ακουστούν δυνατά στο δημόσιο διάλογο οι πράσινες προτάσεις για ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.


*Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Προγράμματος των Οικολόγων Πράσινων, συν-επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας
Πηγή: eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...