Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

"Η ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ……"

του Δημήτρη Στασινόπουλου*

Πρώτα οι Έλληνες, ζήσαμε και ζούμε την κρατική χρεωκοπία που διαλύει με ισχυρούς ρυθμούς την ελληνική οικονομία. Οι Ευρωπαϊκές ελίτ, που καθησύχασαν μετά την χρεωκοπία της Lehman Brothers το 2008, δείχνοντας τους Αμερικάνους φταίχτες, δεν πήραν κανένα μέτρο για την καταιγίδα που έρχονταν. Αποσβολωμένοι, είδαν την "ελληνική αλεπού, που η ουρά της πήρε φωτιά, να τρέχει πανικόβλητη στο δάσος", να βάζει φωτιά στους διπλανούς θάμνους του: Την Ιρλανδία, την Ισπανία … την … την και τώρα σε μία από τις αρχιέρειες χώρες της δημοσιονομικής σταθερότητας, την Ολλανδία. 
Οπότε μπορούμε να ρωτήσουμε: 
-Σε πόσες "Γαλλίες" θα καταλάβετε ότι κάτι δεν δουλεύει στο οικοδόμημά σας;
Η κρίση χρέους υποθηκεύει την οικονομική βιωσιμότητα κάθε κράτους. Πριν απ’ όλα τη δική μας. 365 δισ. ευρώ χρέος, ελλειμματικός προϋπολογισμός και τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Με τις ισχύουσες εσωτερικές και τις ευρωπαϊκές πολιτικές δεν υπάρχει λύση.
Το πρόβλημά μας είναι πάνω απ’ όλα, πρόβλημα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. 
Αν και οι 500.000 κάτοικοι του Λουξεμβούργου, τις πιο πλούσιας χώρας του ευρώ-, αποφασίσουν με μιας να αγοράσουν Porsche, τότε χρειάζονται σε ένα χρόνο περίπου 80 δις Ευρώ. 
Ως εκ τούτου, το δίλλημα δεν είναι το παραπλανητικό του Γ. Παπανδρέου "Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" - διότι ο καθένας «βάζει» ότι θέλει στο «αλλάζουμε»-, αλλά "Η παράγουμε ή βουλιάζουμε"
Άρα, για να σωθεί η χώρα, πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και να περάσει σε πλεόνασμα. Όταν έχεις έλλειμμα, δεν μπορείς να μειώσεις το χρέος. Για να κερδίσεις πρέπει να βγάλεις πλεόνασμα. Από πού; Από τις συναλλαγές σου με το εξωτερικό. 
Και για να βγάλεις πλεόνασμα πρέπει να πουλάς προϊόντα και υπηρεσίες στους ξένους και να σου δίνουν χρήμα. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες και δίνουμε στους ξένους χρήμα.
Σε 30 χρόνια η Ελλάδα εισέπραξε 60 – 70 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Στα 30 χρόνια, επίσης, δανειστήκαμε περί τα 360 δισ. ευρώ! Συνολικά 360 δισ. ευρώ. Αυτό το χρήμα είναι που δημιούργησε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Αλλά αυτή ήταν η Ελληνική φούσκα, που δημιούργησε πλαστή ευημερία. 
Διεφθαρμένοι πολίτες - πελάτες, ζήταγαν παροχές χωρίς αντίκρισμα σε παραγωγικότητα, διορισμούς στο Δημόσιο, εύκολα πτυχία, εικονικά επιδόματα και συντάξεις, ελεύθερα αυθαίρετα….
 Στήριζαν τα πελατειακά κόμματα και αυτά τους ξαναστήριζαν.
Όλα εδώ πληρώνονται. Είναι σκληρό, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να μάθουμε να παράγουμε, να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να αρχίσουμε να πουλάμε στους ξένους προϊόντα και υπηρεσίες, για να εισπράξουμε χρήμα, από το οποίο θα και θα ζήσουμε και θα δίνουμε πίσω στους δανειστές μας!

Και η Ευρώπη;

Το 2005, οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας απέρριψαν το νέο σύνταγμα. Τώρα, σημαίνουν ξανά οι σειρήνες. Πολλοί αντιδρούν σθεναρά στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Και όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν κόμματα της άκρας Αριστεράς και Δεξιάς που απορρίπτουν δεκαετίες ευρωπαϊκού σχεδιασμού. Σε όλες τις χώρες αντιδρούν οι ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι. Για εκείνους, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα. Και η παγκοσμιοποίηση είναι το πρόβλημα.

Όμως πρέπει να αναρωτηθούμε: Ποια, ακριβώς, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; 
Αυτή που έχει κοινό νόμισμα και 17 Εθνικές οικονομικές Πολιτικές (;). 
Που οι κοινές (ο Θεός να τις κάνει κοινές…) οικονομικές πολιτικές είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν, ούτε καν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ECOFIN, και οι Κοινωνικές Πολιτικές αρμοδιότητα της κάθε Κατσέλη και του κάθε Γιακουμάτου;

Όλα αυτά εγείρουν το ζήτημα αν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να επιβάλουν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η απάντηση είναι ΟΧΙ! 
Διότι σκέφτονται Εθνικά, όταν πρέπει να σκεφθούν Ευρωπαϊκά, και σίγουρα, Παγκόσμια. Όσο αρνούνται να το κάνουν, η ουρά της Αλεπούς θα βάλει φωτιά, θέλουν - δεν θέλουν και στο δικό τους δέντρο, αφού πρώτα έπιασε φωτιά ο Ελληνικός, ο Πορτογαλικός, ο Ιρλανδικός θάμνος… 
Γερμανία, σού έρχομαι.

Δ. Στασινόπουλος Απρίλιος 2012
*Ο Δημήτρης Στασινόπουλος είναι μέλος της ομάδας πολιτικού προβληματισμού ThinkΠ των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...