Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να βοηθήσουμε να ακουστεί η φωνή της λογικής

της Ελεάννας Ιωαννίδου*

Η σοβαρότητα της κρίσης στην Ελλάδα και διεθνώς απαιτεί από όλους μας όχι μόνο να σταθούμε απέναντι στα αδιέξοδα που μας επιβάλλονται καθημερινά, αλλά και να ψάξουμε τις απαντήσεις για τη ζωή μας με αίσθημα ευθύνης και επείγοντος. Πολλοί είχαμε μάθει να λειτουργούμε μέχρι σήμερα με τους αυτοματισμούς του πελατειακού πολιτικού συστήματος, πιστεύοντας το παραμύθι της επίπλαστης υπερκαταναλωτικής ευημερίας και λησμονώντας τις επόμενες γενεές, τα άλλα όντα και τον ίδιο τον πλανήτη, το σπίτι όλων μας. Τίποτα, όμως, δεν είναι δεδομένο. Η αλληλεξάρτηση των φαινομένων επιτάχυνε την ωρίμανση των συνθηκών που τιμώρησαν την πλεονεξία των καπετάνιων της Οικονομίας, οι οποίοι επένδυσαν σε όπλα, ολυμπιακούς αγώνες, τσιμέντο και αυτοκίνηση και την εγκατάλειψη των αξιών της ολιγάρκειας, της τιμιότητας και της διαφάνειας.

Σ' αυτή τη συγκυρία, με τις εκλογές ευκαιρία για διέξοδο πέρα από τις πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον για να διασώσουν ένα κομμάτι από το παρελθόν, ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε. Να θυμηθούμε πως η κρίση δεν είναι μονοδιάστατη και πως, για να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει να εγκαταλείψουμε, ατομικά και συλλογικά, όλα όσα μας οδήγησαν σ' αυτήν.
Ας μην αναπολούμε την προ-μνημονίων εποχή. Ταυτόχρονα ας προσπαθήσουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να σώσουμε ό,τι μπορούμε από το μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου.

Οι εκλογές δεν είναι παρά ένα momentum σ' αυτή τη μάχη. Ας τους δώσουμε την αξία που τους αναλογεί: δεν θα αλλάξουν την Ελλάδα από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να βοηθήσουν να ακουστεί η φωνή της λογικής μέσα στο κλίμα φόβου, θυμού και ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία. Γι αυτό, ως πολίτες, οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως ανάχωμα απέναντι στο κλείσιμο της κοινωνίας, στη ρητορική του μίσους, αλλά και στον ξεπεσμό της πολιτικής και την κρίση της δημοκρατίας. Οφείλουμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ένας πολιτικός φορέας που είναι παρών και τεκμηριωμένος στις διαχειριστικές προτάσεις, αλλά εξακολουθεί να δίνει το δικό του στίγμα ελπίδας για μια πολιτική που θα συμφιλιώνει τον άνθρωπο με την φύση, και που θα ανοίγει νέους δρόμους σε μια χώρα που διψάει για ελπίδα. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της αλληλεξάρτησης, γι αυτό και η δική μας πολιτική θεώρηση έχει γερά θεμέλια. Θεμέλια στην λογική, την συνύπαρξη, την δικαιοσύνη. Έχουμε την πεποίθηση πως η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι δουλειά, αλλά καθήκον, γι αυτό δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Η ψήφος σε εμάς δίνει ευκαιρία αλλαγής σελίδας και μπορεί ίσως κάποτε να θεωρηθεί η αρχή μιας νέας, ώριμης περιόδου της πολιτικής ιστορίας, όπου θα κυριαρχεί ο διάλογος και η κοινωνική συναίνεση.

*υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τους Οικολόγους Πράσινους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...