Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Την 1η Σεπτεμβρίου ξαναρχίζει όπως κάθε χρόνο στην Ιαπωνία η ετήσια σφαγή 20.000 δελφινιών και μικρών φαλαινών

Οι Sea Shepherd που αποκάλυψαν για πρώτη φορά την σφαγή το 2003 με ντοκουμέντα, θα είναι εκεί και φέτος (στο Taijii της Ιαπωνίας) με εθελοντές από όλον τον κόσμο συνεχίζοντας τον αγώνα για το σταμάτημα της εξόντωσης των θαλάσσιων θηλαστικών που συνεχίζεται κάθε χρόνο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο...
Αλλά ποιοι είναι οι Θαλάσσιοι Ποιμένες;
Με αφορμή την σχετική βραβευμένη ταινία τα arguments παρουσιάζουν την οργάνωση αυτή. Εμείς προσθέσαμε κι ένα σχετικό βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους από την δράση τους.(ΠΣ)

Eco-Pirate: The Story of Paul Watson

του Άγγελου Νικολόπουλου από τα  arguments/ταινίες  

Η ταινία Eco-Pirate: The Story of Paul Watson είναι ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και τη δράση του Paul Watson, ιδρυτή του Sea Sepherd .
Ο θαλάσσιος ποιμένας είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση την οποία ίδρυσε ο Watson το 1977 όταν το διοικητικό συμβούλιο της Greenpeace, της οποίας ήταν ιδρυτικό και ενεργό μέλος, αποφάσισε την διαγραφή του αντιτιθέμενο στις επιθετικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια ακτιβιστικών δράσεων. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και τον Μάρτιο του 2012 συμμετείχε στο Περιβαλλοντικό φεστιβάλ ταινιών της Ουάσινγκτον. 
Ο σκηνοθέτης μαζί με το συνεργείο ακολουθούν τα πλοία του Sea Sepherd σε αρκετές αποστολές τους και καταγράφουν σκηνές από τις δράσεις τους όπου παράνομα φαλαινοθηρικά οπισθοχωρούν άτακτα στη θέα των πειρατών. Το πλήρωμα του Sea Shepherd παρενοχλεί με κάθε τρόπο τις παράνομες δραστηριότητες των αλιέων ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν μείγματα ουσιών (βουτυρικό οξύ κ.α.) τα οποία εκτοξεύουν στα καταστρώματα των πλοίων κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική και το έδαφος να γλιστρά. Από την άλλη πλευρά οι Ιάπωνες λαθροθήρες προσπαθούν να τρυπήσουν τις βάρκες των ακτιβιστών με αιχμηρά αντικείμενα ενώ αρκετές φορές έχουν πυροβολήσει με πραγματικά πυρά εναντίον του Sea Sepherd.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια λεπτομερή ανάλυση της ιστορίας και της δράσης της ακτιβιστικής οργάνωσης με αρκετά σκληρές σκηνές. Ο 60χρονος Paul Watson είναι ο ακούραστος πειρατής όλων των θαλασσών. Επί 35 χρόνια τα πλοία της οργάνωσης του πλέουν στις περιοχές όπου Ιάπωνες, Ισλανδοί και Νορβηγοί λαθροθήρες σκοτώνουν φάλαινες και δελφίνια όλων των ηλικιών, Καναδοί λαθροθήρες εκτελούν νεογέννητες φώκιες συντρίβοντας τα κεφάλια τους στον πάγο μπροστά στα μάτια των μανάδων τους.Το πληρωμα του Sea Sepherd έπειτα από πολλά χρόνια δράσης έχει πλέον ...
χαρτογραφήσει τις περιοχές στις οποίες δρουν ανεξέλεγκτα οι λαθροθήρες και κάθε χρόνο παρεμβαίνει με διάφορους, αμφιλεγόμενους τρόπους, επιτυγχάνοντας μέχρι σήμερα να σώσει πάνω από 800 φάλαινες και να μειώσει στο 50% την επιτυχία των παράνομων αλιέων.

Δεν διστάζουν να εμβολίσουν με τα πλοία τους τα φαλαινοθηρικά προξενώντας υλικές βλάβες, ενώ ακτιβιστές από τη στεριά έχουν κατά το παρελθόν βυθίσει δεκάδες πλοία σε λιμάνια της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Πορτογαλίας. Η δράση τους έχει κατά το παρελθόν εξοργίσει την Ιαπωνία την πρώτη χώρα παγκοσμίως στην φαλαινοθηρία η οποία είναι ανυποχώρητη στις διεθνείς πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις για μείωση και εξορθολογισμό στην αλιεία των φαλαινών. 
Η προσχηματική συμφωνία της για την εφαρμογή περιορισμών στην ηλικία και τον αριθμό των φαλαινών που κάθε πλοίο μπορεί να αλιεύει και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς δεν άλλαξε τίποτα. Είχε ως σκοπό μόνο το να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. 
Το αποτέλεσμα ήταν κάθε αλιευτικό πλοίο να φέρει με μεγάλα γράμματα ζωγραφισμένη την λέξη "ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ" και να συνεχίζει τη δράση του όπως και κατά το παρελθόν. Το Ιαπωνικό ερευνητικό Ινστιτούτο για τη μελέτη των φαλαινών έχει δημιουργήσει ένα διαδικτυακό χώρο όπου παρουσιάζει τις παρενοχλήσεις που δέχεται ως τρομοκρατικές ενέργειες.

Μερικές από τις επιτυχίες της οργάνωσης είναι: Η απομάκρυνση του ιαπωνικού στόλου φαλαινοθηρικών από το καταφύγιό τους στον Νότιο Ωκεανό. H βύθιση του μισού Ισλανδικού στόλου φαλαινοθηρικών το 1986. H συμβολή στην ευρωπαϊκή απαγόρευση της εισαγωγής δερμάτων φώκιας. H κατάσχεση 200.000 πτερυγίων καρχαρία στο Εκουαδόρ.

Η αλήθεια είναι πως οι μέθοδοι του Sea Sepherd στις περισσότερες δράσεις του είναι επιθετικές. Μέχρι τώρα στρέφονται ενάντια στο εξοπλισμό των παράνομων αλιέων χωρίς να έχουν σημειωθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί. Γι αυτό το λόγο έχουν δεχτεί έντονη κριτική και οι απόψεις διίστανται. Τα μέλη του Sea Sepherd όμως δεν είναι μια ομάδα διαμαρτυρίας, ούτε μια πολιτική ομάδα άσκησης πολιτικής και διπλωματικής πίεσης. Είναι ακτιβιστές οι οποίοι στρέφονται ενάντια στην παράνομη και αλόγιστη αλίευση θαλάσσιων ειδών και όπως υποστηρίζουν "Επιθετικοί μεν, αποτελεσματικοί δε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...