Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

ΑΧΕΛΩΟΣ, ΤΟ ΧΘΕΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ - ημερίδα στις 20/10: Σ' ένα κοινό τραπέζι όλοι

Σάββατο 20/10/12 και ώρα 11 π.μ.
Στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων

Δελτίο Τύπου
Σ' ένα κοινό τραπέζι όλοι,
ΑΧΕΛΩΟΣ, ΤΟ ΧΘΕΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επανερχόμαστε στο θέμα του Αχελώου, που αποτελεί σημείο αιχμής της πολιτική μας, διοργανώνοντας σχετική ημερίδα στις 20/10 υπό την αιγίδα της Πολιτικής Κίνησης Λάρισας και της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων. Αφορμή οι πρόσφατες απαντήσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των 14 προδικαστικών ερωτημάτων που είχε υποβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο ανοιχτός διάλογος επί των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων τόσο στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, όσο και του Αχελώου. Σκοπός μας, η έγκυρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλίας, μέσα από ορθή επιχειρηματολογία και γόνιμο διάλογο χωρίς παρωπίδες.
Το χθες του Αχελώου είναι γνωστό. Η εκτροπή του προβάλλεται ως η μαγική λύση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα! Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μερικά από τα έργα, όλα προς την πλευρά του Αχελώου, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται σε λειτουργία. Ο συνδυασμός του υπέρογκου κόστους, του μεγέθους των έργων, αλλά και της επεισοδιακής ιστορίας του όλου εγχειρήματος, δικαιολογούν πλήρως το χαρακτηρισμό του έργου εκτροπής του Αχελώου ως «φαραωνικό».
Το αύριο του Αχελώου παραμένει θολό και αβέβαιο. Παρά το γεγονός ότι το έργο της εκτροπής έχει σταματήσει τρεις φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πολλοί φορείς και πολιτικοί της Θεσσαλίας εξακολουθούν να προβάλουν τον Αχελώο ως τη λύση για να «ξεδιψάσει» ο κάμπος. Μοιραία λοιπόν το μέλλον του είναι συνδεδεμένο με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Τα ακριβή μεγέθη του προβλήματος δεν είναι γνωστά ελλείψει επικαιροποιημένων δεδομένων. 
Είναι όμως γεγονός ότι το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας είναι πολύ μεγάλο, με εμφανείς συνέπειες σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο, όπως η δραματική πτώση της στάθμης των υδροφορέων, καθιζήσεις, υφαλμύρωση, υποβάθμιση των εδαφών, νιτρορρύπανση.

Γι' αυτό ως Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε όλους σε ένα κοινό τραπέζι στην ημερίδα :
Αχελώος, το χθες, και το αύριο
Σάββατο 20/10/12 και ώρα 11 π.μ.
Στο Χατηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων
Οι ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι :
Νικήτας Μυλόπουλος Αν. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κίμων Χατζημπίρος Αν. καθηγητής ΕΜΠ, Ντίνος Διαμάντος Πρόεδρος ΤΕΕ, Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής ΟΠ, ο Σπύρος Δανέλης ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Χονδρός μέλος γραμματείας τμήματος περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και η Νίκη Φούντα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας.
Οι ευρωβουλευτές θα μεταφέρουν τις απόψεις του ευρωκοινοβουλίου και συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος θα ενημερώσει για την Ευρωπαϊκή Πολιτική για το νερό και τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ντίνος Διαμάντος θα μεταφέρει τις απόψεις για την δημιουργία του έργου του Αχελώου, ο Νικήτας Μυλόπουλος θα αναφερθεί στη Θεσσαλική λειψυδρία και τις εμμονές μας, ο Κίμων Χατζημπίρος θα αναφερθεί στην εκτροπή του Αχελώου ως προσπάθεια «διόρθωσης της φύσης», ο Γιώργος Χονδρός θα αναφερθεί για τον Αχελώο : το τέλος ενός μύθου, και η Νίκη Φούντα θα μεταφέρει τις απόψεις της Αιτωλοακαρνανίας

Για την ΠΚ Λάρισας
Ο Συντονιστής Κούτσικος Κωνσταντίνος
Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας http://ecogreenslarissa.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...