Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Εσύ κρυώνεις σπίτι σου;

Καμπάνια της GREENPEACE

Ζήτα από την κυβέρνηση να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να φτιάξει την οικονομία, φτιάχνοντας τα σπίτια μας! Πάτα εδώ και υπόγραψε και εσύ μαζί μας! 

Γιατί κρυώνουμε;


Η κρίση έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που οι πολιτικοί μας αρνούνται να παραδεχθούν:
Την ακαταλληλότητα των σπιτιών μας να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση.
Ένα ελληνικό σπίτι χρειάζεται 3 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση σε σύγκριση με ένα σπίτι στη Φινλανδία. Επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν για τις σωστές προδιαγραφές στα κτίρια, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να κατασκευάζουν ενεργειακά ακατάλληλα σπίτια. Είναι σπίτια σαν και αυτό που μένεις, χωρίς (ή με ελάχιστη) μόνωση που, κάθε χρόνο, απαιτούν τεράστιο κόστος για να ζεσταθούν. Σαν το σπίτι που ίσως αγόρασες ή νοικιάζεις και παγώνεις σ' αυτό, ενώ πληρώνεις συνεχώς αυξημένους λογαριασμούς!

Η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έδωσαν τη χαριστική βολή. Όσοι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο συχνά βολεύονται με τα (ακατάλληλα για θέρμανση) τζάκια. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι: παγώνουμε και επειδή δεν μπορούμε πλέον να πληρώνουμε αρκετά, αναπνέουμε την επικίνδυνη αιθαλομίχλη, ενώ τα δάση μας αποψιλώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Τι ισχυρίζονται οι πολιτικοί;


Ακούς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να λένε ότι κάνουν ό,τι μπορούν και ότι η βασική αιτία που κρυώνεις είναι (μόνο) οι αυξήσεις του πετρελαίου και των λογαριασμών της ΔΕΗ, για τα οποία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λόγω μνημονίου. Τους ακούς να λένε ότι χρειάζονται θυσίες από όλους για να βγούμε από την κρίση και ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Σου μιλούν για περισσότερο ή λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ή περισσότερο επίδομα θέρμανσης, λες και δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Γιατί ακόμα και αν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από 1 ευρώ κι αν μειωθεί ή και καταργηθεί ο ΕΦΚ, πολλοί από εμάς δεν θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο. Από την άλλη μεριά, αν τελικά διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, τον επόμενο χειμώνα θα αντιμετωπίσουμε και πάλι το ίδιο πρόβλημα, απλά η οικονομία θα έχει ακόμη λιγότερους πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική. Αλλά ακόμα και αν στραφείς στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την θέρμανσή σου, οι συνεχείς αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κάνουν και αυτό το κόστος δυσβάστακτο.
Την ίδια ώρα όμως βαφτίζουν ως βασικό μέτρο ανάπτυξης την επένδυση 7 δις € για νέους αυτοκινητοδρόμους που θα διαχειριστούν λίγες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας.

Νομίζεις ότι υπερβάλλουμε; Δες τι θα γινόταν αν υλοποιούνταν επενδύσεις 7 δις € στην εξοικονόμηση ενέργειας:

 • 300.000-500.000 ενεργειακές αναβαθμίσεις παλαιών και (ενεργειακά) ακατάλληλων κατοικιών
 • Μείωση του λογαριασμού θέρμανσης και ψύξης κατά 50% ή ισοδύναμα κατά 150-250 εκατ. ευρώ σε αντίστοιχες χιλιάδες νοικοκυριά ετησίως
 • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους, μείωση της ενεργειακής φτώχειας και ανισότητας.
 • Δημιουργία 43.000 θέσεων εργασίας στον ευρύτερο κτιριακό τομέα μοιρασμένες σε όλη τη χώρα (και περίπου άλλες 65.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία από την τόνωση της κατανάλωσης).
 • Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης (τύπου αιθαλομίχλης).
 • Αντιμετώπιση της αλόγιστης καταστροφής των δασών για καύσιμη ύλη.
 • Μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 100-150.000 τόνους ετησίως.
 • Τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κα).
 • Πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας.

Φτιάχνουμε την οικονομία, φτιάχνοντας τα σπίτια μας


Αντί να διαιωνίζουμε το πρόβλημα, μιλώντας για τον ΕΦΚ και τα επιδόματα θέρμανσης, θα το λύναμε οριστικά αν το κράτος έφτιαχνε την οικονομία, βοηθώντας εμάς να φτιάξουμε τα σπίτια μας!
Αποκτώντας σωστά σπίτια (πχ βάζοντας μόνωση, κουφώματα, οικονομικά συστήματα πράσινης θερμότητας, κα) σταματάμε να υποφέρουμε από το κρύο το χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι και να πληρώνουμε υπέρογκες δαπάνες. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα, ενισχύουμε το εισόδημά μας και βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσής μας.
Επιπλέον, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την επικράτεια, μειώνονται οι δαπάνες των κτιρίων του δημόσιου τομέα και περιορίζουν την εξαγωγή συναλλάγματος για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πώς θα έμοιαζε ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Ένα σωστό και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
 • Αφορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υφιστάμενα κτίρια (στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4 εκατ. κτίρια, τα 2/3 των οποίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και δεν έχουν ούτε καν υποτυπώδη μόνωση).
 • Έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2020, αλλά ξεκινά τώρα.
 • Στηρίζεται από την Πολιτεία με αποτελεσματικά φορολογικά κίνητρα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 • Κινείται μέσα σε ένα απλό και σαφές θεσμικό πλαίσιο που καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
 • Δίνει προτεραιότητα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Άλλωστε δεν ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση μέσα από το fast track, τις ‘κατεπείγουσες’ διαδικασίες και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αποδείξει ότι όταν θέλει κάτι πραγματικά, βρίσκει τον τρόπο. 


Ζήτα από την κυβέρνηση να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να φτιάξει την οικονομία, φτιάχνοντας τα σπίτια μας! Πάτα εδώ και υπόγραψε και εσύ μαζί μας! 

Υπέγραψες; Τι άλλο μπορείς να κάνεις:


 • Μοιράσου με όποιον τρόπο μπορείς την εκστρατεία για σωστά ενεργειακά σπίτια.
 • Βγάλε μια φωτογραφία με το μήνυμά "κρυώνω και εγώ σπίτι μου" και στείλτην μας με email στο gpgreece@greenpeace.org για να την αναρτήσουμε στη σελίδα μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...