Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Σκουριές Χαλκιδικής: ένα ρεπορτάζ της Athens Voice

Με αποικιοκρατική νοοτροπία η Eldorado σκάβει το δασικό δρόμο που οδηγεί στο δάσος για να αποτρέψει την επίσκεψη της Elizabeth May στις Σκουριές. Με επέμβαση της Αστυνομίας, ο δρόμος άνοιξε και ο υπεύθυνος συνελήφθη. Στο μεταξύ η Eldorado διέκοψε εσπευσμένα παράνομες εργασίες που δεν έπρεπε να δούμε.
της Βασιλικής Γραμματικόγιαννη

Ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας καταστρέφεται στο βωμό του κέρδους. Του κέρδους όχι της τοπικής κοινωνίας, αλλά του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από όλο αυτό. Αντίθετα ακυρώνεται μια ολόκληρη παραγωγική διαδικασία. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από γαλακτοβιομηχανίες που ενημερώνουν τους κατοίκους ότι εάν ξεκινήσουν οι εξορύξεις θα σταματήσουν να αγοράζουν το γάλα της περιοχής.

Αντίστοιχα μηνύματα έρχονται και από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία. Συνεπώς ο αγώνας των κατοίκων δεν είναι αγώνας κάποιων γραφικών οικολόγων, αλλά αγώνας ενάντια σε ένα οικολογικό και οικονομικό έγκλημα που συντελείται. Και μπορεί η Eldorado Gold να ανακοίνωσε την αναστολή των εξορύξεων λόγω πτώσης της τιμής του χρυσού, ο αγώνας όμως των κατοίκων ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους συνεχίζεται μέχρι να διασφαλιστεί ότι κανένα εταιρικό κέρδος δεν είναι σημαντικότερο από τις ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, η A.V. επιχειρεί μέσα από ένα φωτορεπορτάζ να σας ταξιδέψει στις Σκουριές.

η συνέχεια εδώ:  http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/eco-voice


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...