Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Κρουαζιερόπλοια: Τουρισμός με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Τα κρουαζιερόπλοια παράγουν τουλάχιστον το 17% του συνόλου των εκπομπών των οξειδίων του αζώτου*


Το πιο ρυπογόνο μοντέλο διακοπών θεωρείται η κρουαζιέρα, αφού είναι από εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στη συνολική παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα του τουρισμού, ενώ θεωρείται και υπεύθυνη για την καταστροφή των θαλάσσιων συστημάτων.

Αυτές οι γιγαντιαίες πλωτές πολιτείες, με χιλιάδες καμπίνες, πισίνες, καζίνα, κλαμπ και εστιατόρια παράγουν τουλάχιστον το 17% του συνόλου των εκπομπών των οξειδίων του αζώτου, συμβάλλοντας σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου στα λιμάνια και τις παράκτιες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, εκτιμάται ότι είναι έως και 1.000 φορές μεγαλύτερες από ένα ταξίδι με το τρένο.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα απόβλητα των κρουαζιερόπλοιων επηρεάζουν αρνητικά την ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καταστρέφοντας τους κοραλλιογενείς υφάλους. Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) εκτιμά ότι ένα κρουαζιερόπλοιο 3.000 επιβατών παράγει 210.000 γαλόνια λυμάτων εβδομαδιαία, αρκετά για να γεμίσουν 10 πισίνες, και 1 εκατομμύριο γαλόνια απόνερα (ακόμη 40 πισίνες γεμάτες απόβλητα) που μπορεί να αποτελούν αντικείμενο απόρριψης στους ωκεανούς κάθε εβδομάδα!

Τα κρουαζιερόπλοια είναι επίσης υπεύθυνα για σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας, εξαιτίας των καυσίμων που καίνε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά στις κοινωνίες των λιμανιών. Συχνά, χρησιμοποιούν κινητήρες ντίζελ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τους επιβάτες και το πλήρωμα. Οι εκπομπές από τις μηχανές των κρουαζιερόπλοιων περιλαμβάνουν οξείδια του αζώτου, οξείδια του θείου, διοξείδιο του άνθρακα και σωματίδια ντίζελ (μικροσκοπική αιθάλη που είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία).

*από το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, "Μύθος τα υψηλά έσοδα από τα κρουαζιερόπλοια", του Τάσου Σαραντή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...