Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Αιολική ενέργεια/ανεμογεννήτριες κόντρα στην πολική δίνη στις ΗΠΑ


ΗΠΑ: Τα αιολικά κράτησαν όρθια τα δίκτυα ενέργειας εν μέσω πολικής δίνης

Το Τέξας είναι μια αμερικανική Πολιτεία που καταφέρνει να ξεπεράσει την “πράσινη” πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Καλιφόρνια, σε έστω μια τεχνολογία καθαρής ενέργειας: τα αιολικά.

Από 184 αιολικά Μεγαβάτ το 2000 το Τέξας έφτασε τα 12,2 Γιγαβάτ το 2012 και αναμένονται τα νούμερα των επιδόσεων το 2013, την ώρα που η Καλιφόρνια ακολουθεί “ασθμαίνοντας” στη δεύτερη θέση με 5,55 αιολικά Γιγαβάτ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η αιολική ενέργεια είναι αυτή που γλύτωσε το Τέξας από εκτεταμένα μπλακ-άουτ κατά τη διάρκεια της πολικής δίνης που έπληξε τις ΗΠΑ στις αρχές της εβδομάδας καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε στα πρωτοφανή επίπεδα των 57.277 Μεγαβάτ.

Ωστόσο, τα αιολικά πάρκα του δυτικού Τέξας κράτησαν όρθιο το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Πολιτείας, όταν την προηγούμενη Τρίτη ο διαχειριστής του δικτύου κήρυξε κατάσταση συναγερμούεξαιτίας της διακοπής λειτουργίας αρκετών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Το Τέξας δεν είναι όμως η μοναδική αμερικανική Πολιτεία που σώθηκε από τα αιολικά κατά τη διάρκεια της πολικής δίνης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στις βόρειες κεντροδυτικές πολιτείες έδωσαν αιολική παραγωγή της τάξης των 8000 Μεγαβάτ, ικανή να ηλεκτροδοτήσει 6 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στις 6 Ιανουαρίου στη Νεμπράσκα η πρωτοφανής ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από τα αιολικά που με 300 Μεγαβάτ παρείχαν το 13% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκαν.

Αντίστοιχα, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας η αιολική παραγωγή έφτασε τα 3000 Μεγαβάτ στις κεντροανατολικές και τις βόρειες Πολιτείες στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών την ώρα που αρκετές μονάδες άνθρακα και δύο πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους στην Πεννσυλβάνια και το Ιλλινόις.

Τέλος, χθες Πέμπτη, η αιολική παραγωγή παρέσυρε προς τα κάτω τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλη τη Νέα Αγγλία στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.


Νέα αιολικά ρεκόρ κατέρριψε η Βρετανία το Δεκέμβριο

Το Δεκέμβριο του 2013 η Βρετανία κατέρριψε μια σειρά από ρεκόρ στην αιολική ενέργεια αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε τροχιά αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα.

Το σημαντικότερο αφορά στη συνολική αιολική ενέργεια που εισήλθε το Δεκέμβριο στο εθνικό δίκτυο. Ειδικότερα, οι ανεμογεννήτριες στη Βρετανία το Δεκέμβριο παρήγαν 2.841.080 Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα ικανή να ηλεκτροδοτήσει 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης λόγω των αυξημένων αναγκών θέρμανσης.

Στις 16 Δεκεμβρίου καταρρίφθηκε ένα νέο ρεκόρ καθώς οι ανεμογεννήτριες παρήγαν σε μια εβδομάδα την πρωτοφανή ποσότητα ενέργειας των 783.886 Μεγαβατωρών, ενέργεια που κάλυψε το 13% της εβδομαδιαίας ζήτησης ενέργειας στη χώρα.

Τέλος, το Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα (21 Δεκεμβρίου), μια από τις πιο εμπορικές μέρες του έτους, τα αιολικά πάρκα της Βρετανίας παρήγαν 132.812 Μεγαβατώρες ή το 17% της συνολικής ημερήσιας ζήτησης ενέργειας καταρρίπτοντας το ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Δεδομένης της ανάπτυξης που καταγράφει η αιολική ενέργειας στη Βρετανία, εάν βοηθήσει ο Αίολος, τα ρεκόρ αυτά δεν θα κρατήσουν πολύ το 2014.

πηγή econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...