Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχει σχέση της κλιματικής αλλαγής με τον ανθρώπινο παράγοντα; Είναι το οικολογικό κίνημα λάθος;

από τον banksy
Υπάρχει μια θεωρία που αρνείται την υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (εκπομπές CO2, φαινόμενο του θερμοκηπίου). Αντίθετα θεωρεί ότι υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία πρόκλησης τρόμου για τις επιπτώσεις της φανταστικής υπερθέρμανσης ώστε να προωθηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) με ταχύτητα και να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο της ανθρωπότητας. 
Δηλαδή υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία για να ...προωθηθούν οι νέες τεχνολογίες και το ενεργειακό μοντέλο που περιγράφει και υποστηρίζει το οικολογικό κίνημα παγκοσμίως με το επίδικο της αειφορίας.

Ευτυχώς οι θιασώτες της θεωρίας της συνωμοσίας (θα τους αποκαλούμε εφεξής "οικοσκεπτικιστές") αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά αρνούνται την συμμετοχή των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σε αυτήν ή την περιορίζουν στο ελάχιστο. Λένε ότι κλιματική αλλαγή υπήρχε ανέκαθεν, ότι δεν έχουμε τα μέσα να προβλέπουμε τις αλλαγές στο κλίμα (που είναι πολυπαραγοντικές, άρα πολύπλοκες και αδύνατες να προβλεφθούν), ότι το CO2 δεν είναι ρύπος αλλά η τροφή των φυτών που με την σειρά τους τρέφουν τον  άνθρωπο και ότι μπορεί να υπάρχει και τάση ψύξης του πλανήτη σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις (μεταξύ των οποίων και την πρόσφατη εισβολή πολικών θερμοκρασιών στην Βόρεια Αμερική).

Η θεωρία αυτή ολοκληρώνεται με την άποψη μερικών επιστημόνων ότι κανονικά θα έπρεπε να είμαστε ήδη ξανά σε εποχή παγετώνων ή πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο και πιθανότατα η εκπομπές CO2 και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν ανατρέψει την περιοδικότητα της εμφάνισης των παγετώνων και έχουν προστατέψει έτσι την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση.
Συμπέρασμα; Το οικολογικό κίνημα είναι ...λάθος! Σπαταλά ενέργεια σε λάθος κατεύθυνση, είναι αντιεπιστημονικό και επιβάλλει ενεργειακά μοντέλα αχρείαστα και μη λειτουργικά προσθέτοντας προβλήματα και όχι λύσεις.
Εκπρόσωπος τέτοιων απόψεων είναι και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Λεωνίδας Λουλούδης που τις επαναλαμβάνει στην συνέντευξη που ακούσαμε πρόσφατα στο feleki στον 9.84 (ακούστε τον εδώ σύροντας την ένδειξη στο 01:25:00).

Η συζήτηση μεταξύ οικολόγων και οικοσκεπτικιστών διαρκεί μερικές δεκαετίες τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο της αειφορίας ίσως μπορέσει και με την πρόοδο της φιλικής στο περιβάλλον τεχνολογίας (δείτε προηγούμενα άρθρα) να φέρει την συζήτηση στην ουσία της: στα όρια της ανάπτυξης και στην αδήριτη ανάγκη ανανεωσιμότητας στην ενεργειακή υποστήριξη της βιωσιμότητας του πλανήτη χωρίς την ολοκληρωτική κυριαρχία του ανθρωποκεντρικού μοντέλου και την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Και υπάρχουν προφανώς άλλοι τρόποι αποτροπής της "νέας εποχής των παγετώνων" από την καταστροφή του πλανήτη μέσα από την εξάντληση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την καύση υδρογονανθράκων και την μη αναστρέψιμη μόλυνση του περιβάλλοντος από πυρηνικά και άλλα απόβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...