Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Και Ευρώπη και οικολογία;

Το eco blog φιλοξενεί με χαρά, κείμενα προβληματισμού και διαλόγου για τις εξελίξεις στον χώρο της πολιτικής οικολογίας. Σήμερα δημοσιεύουμε τις απόψεις του Στέλιου Κυριαζή για το νέο πράσινο κόμμα, Ευρώπη Οικολογία: 

του Στέλιου Κυριαζή
Να λοιπόν που ενέσκηψε στον χώρο της πολιτικής οικολογίας καινούργια πολιτική κίνηση με την ονομασία Ευρώπη-Οικολογία. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν βέβαια ότι δημιουργήθηκε κυρίως από πρώην στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που αδυνατούσαν να ταυτιστούν με ένα κόμμα που εξέπεμπε όλο και περισσότερο αντιμνημονιακή ή και εθνολαϊκη και πολλές φορές αντιευρωπαϊκή ρητορεία διατρέχοντας ξεκάθαρη αριστερή στροφή.
Με τον τίτλο της κιόλας η κίνηση θέλησε να κάνει σαφή και διακριτή δήλωση της θέσης της τόσο ως μιας κίνησης υποστηρικτικής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, όσο και θεωρώντας το περιβάλλον ως πρόταγμα. 
Ταυτόχρονα ο συνδυασμός των δύο όρων της ονομασίας περιορίζει το ακροατήριο. Όχι μόνο οικολόγοι ή ακτιβιστές του περιβάλλοντος αλλά οικολόγοι ασπαζόμενοι την ευρωπαϊκή ιδέα. Αντίστοιχα όχι πολίτες που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα αλλά και εμφορούμενοι από οικολογική συνείδηση. Εδώ το πράγμα είναι μπερδεμένο. 

Γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους συνειδητοποιημένους οικολογικά που δεν είναι αντιευρωπαϊστές, προτάσσουν όμως την ισχυροποίηση των επιμέρους κρατών-εθνών. Άλλοι που θεωρούν αυτονόητη την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά γοητεύονται από την αφήγηση της εθνικής ιδιαιτερότητας. Άλλους που υποστηρίζουν μια πιο τοπική κοινοτικού τύπου διακυβέρνηση. Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί θα αισθάνονταν άνετα σε μια κίνηση που έχει την Ευρώπη σαν μέρος του τίτλου της αντί να το αφήνει να διαφανεί μέσ’από τις θέσεις της. 

Η προσωπική μου θεώρηση είναι ένθερμη υπέρ της Ευρώπης αλλά σκεπτικιστική σε μια ομοσπονδία γιατί πιστεύω ότι οι αδύνατες χώρες έχουν ανταγωνιστικό έλλειμμα σε βιομηχανικά κυρίως προϊόντα και υπηρεσίες και πολύ διαφορετική κρατική δομή, δημοσιονομική οργάνωση και οικονομική κουλτούρα. Εντάσσοντάς τες κάτω από μια κοινή συγκεντρωτική αρχή αμφιβάλω πως είναι μόνο προς όφελός τους. Από την άλλη η Ελλάδα για παράδειγμα έχει τη δική της ποιοτική ιδιαιτερότητα που πρέπει να αναπτυχθεί όχι απαραίτητα προσπαθώντας να επιτύχει τις οικονομίες κλίμακας άλλων χωρών.

Από την άλλη γνωρίζω υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες -πλέον δεν έχει και τόση σημασία, που έχουν σαφή γνώση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, καμιά φορά έχουν επαγγελματική σχέση με την «αειφόρο» ή «έξυπνη» ανάπτυξη αλλά δεν θεωρούν ότι η οικολογία είναι γενεσιουργός ιδιότητα ενός κόμματος. Θεωρούν κυρίαρχη την εφαρμογή αλλαγών και δράσεων στην κατεύθυνση της ελεύθερης οικονομίας που θα ευνοήσουν το περιβάλλον ή θα αποτρέψουν την κατάρρευσή του.

Υπάρχουν άραγε πολλοί που οι κυρίαρχες συνιστώσες της σκέψης τους είναι η Ευρώπη πόσο μάλλον και η οικολογία μαζί;

Εξ’ αρχής λοιπόν διαφαίνεται ότι η νέα κίνηση δεν αποσκοπεί να είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία γιατί ούτε η Ευρώπη ούτε η οικολογία είναι έννοιες που συγκινούν την πλειοψηφία της κοινωνίας ειδικά στις μέρες μας που η λαϊκίστικη φιλολογία αποδίδει το μη ξεπέρασμα της κρίσης στη στάση των ευρωπαίων. Όσο για την οικολογία ας φανταστούμε με πόση συγκατάβαση και κρυφή ειρωνεία θα κοιτάξει μια παρέα το άτομο που θα βάλει στη συζήτηση θέματα όπως κλιματική αλλαγή και εξαφάνιση ειδών.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή θα δείξει. Δημιουργούνται τόσα πολλά κόμματα και κινήσεις στην εποχή της κρίσης. Μου θυμίζει το πόσα πολλά μαγαζιά ανοίγουν με το ίδιο αντικείμενο στη θέση αυτών που έχουν κλείσει. Ίσως η εξελικτική διαδικασία κάνει κάποια να επιβιώσουν και ωθήσει άλλα στον αφανισμό. 

Θα ήθελα να ευχηθώ στην Ευρώπη-Οικολογία να εκφέρει θέσεις τεκμηριωμένες. Πολύ συχνά συναντάει κανείς απόψεις και γραφόμενα που εκφέρονται αβασάνιστα και προσεγγίζουν συνωμοσιολογίες. Όταν γράφει κανείς για παράδειγμα για τον ESM καλό είναι να γνωρίζει τί είναι και τί κάνει αυτός ο οργανισμός όχι μόνο από ένα e mail που έλαβε και του φάνηκε αληθοφανές. Και να θυμόμαστε ότι η οικολογία κάθε άλλο παρά συμπαγής ιδεολογικά είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...