Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Η “Ευρώπη – Οικολογία” σε αναζήτηση ευρείας προοδευτικής συνεργασίας μαζί με τη “Δράση” στις Ευρωεκλογές

Η Ευρώπη Οικολογία θεωρεί ότι στις σημερινές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα η επίτευξη συγκλίσεων μεταξύ πολιτών, κινήσεων και κομμάτων που υπερασπίζονται και ενδιαφέρονται να προωθήσουν την ιδέα της Ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Η ψηφοφορία μεταξύ των μελών και φίλων της “Ευρώπης – Οικολογίας” ανέδειξε την απόφαση να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στις επικείμενες Ευρωεκλογές με τη Δράση, ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Η απόφαση λήφθηκε μετά διαδικτυακή ηλεκτρονική ψηφοφορία δύο γύρων με προτάσεις κατατεθειμένες από τα μέλη και κωδικοποιημένες από την Διοικούσα Επιτροπή. Στο διαδικτυακό φόρουμ της “Ευρώπης – Οικολογίας” υπήρξε ένα εισηγητικό κείμενο υποστήριξης για κάθε πρόταση και ακολούθησε διάλογος. Δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι/ες εγγράφηκαν ηλεκτρονικά μέχρι και πριν την προκαθορισμένη έναρξη της ψηφοφορίας.

Θεωρούμε πως η επίτευξη συγκλίσεων με ευρύ χαρακτήρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και συνακόλουθα για την προώθηση των απόψεών μας. Η ευρωπαϊκή κι η ελληνική κρίση είναι αλληλένδετες. Υπάρχουν προβλήματα αμιγώς ελληνικά, αλλά δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε σκεφτόμενοι απλώς στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Οι ευρωεκλογές μπορoύν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα δημοκρατικών συγκλίσεων και συναινέσεων αρκεί οι θέσεις να είναι ξεκάθαρες, ώστε τα υποκείμενα να ξέρουν ειλικρινά που συμφωνούν και που διαφωνούν.

Επιδιώκουμε να μετάσχουμε σε συνεργασίες διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών παραδόσεων, ως φορέας πολιτικής οικολογίας και με τρόπο που αυτό θα είναι απολύτως ορατό. Δεν είμαστε τμήμα ούτε της σοσιαλδημοκρατίας, ούτε της κεντροαριστεράς, ούτε του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ούτε του φιλελευθερισμού. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος υποψήφιος από αυτούς που θα υποδείξουμε εκλεγεί, θα επιδιώξει να μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Η συνεργασία ή το ευρύτερο σχήμα στο οποίο θα μετάσχουμε, θέλουμε να προωθήσει τις εξής κεντρικές θέσεις μας σε σχέση με την Ευρώπη:
  • Την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, ως τον προοδευτικό δρόμο για την αναγκαία Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η πρόσφατη κρίση έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάρει και άλλους δρόμους, λιγότερο δημοκρατικούς, που απομακρύνονται από τις προοδευτικές αρχές και αξίες. Η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης είναι ο προοδευτικός δρόμος για την ενοποίησή της.
  • Την υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 για τη μείωση εκπομπών CΟ2, για τις ΑΠΕ και για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ποσοστά που προτείνουν οι Πράσινοι. Αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για την προώθηση της αειφόρου και «έξυπνης» ανάπτυξης, που στηρίζεται στη νέα γνώση, στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα, στην επιχειρηματικότητα και στις συλλογικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
  • Την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και των ποσών που δίνονται για έρευνα και τεχνολογία και για ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων, νέων ή παλαιών.
Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συζητήσουμε εντατικά τις δυνατότητες συνεργασίας με τη «ΔΡΑΣΗ», ένα κόμμα που δηλώνει καθαρά την πρόθεσή του να προωθήσει την ιδέα της Ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα και ιδιαίτερα επιθυμητό από εμάς, σε αυτή την προσπάθεια να συμμετέχουν πολίτες, κινήσεις και πολιτικά κόμματα και από άλλους προοδευτικούς πολιτικούς χώρους.

Η διοικούσα επιτροπή της «Ευρώπης – Οικολογίας»

http://europe-ecology.gr/blog/archives/62

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...