Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Παραιτήσεις Ν. Χρυσόγελου και Ε. Ιωαννίδου από την ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον χώρο της πολιτικής οικολογίας. Δημοσιεύουμε παρακάτω τις παραιτήσεις από την ευρωλίστα των ΟΠ, του δεύτερου Νίκου Χρυσόγελου και της πέμπτης Ελεάννας Ιωαννίδου:

Ν. Χρυσόγελος: Η παραίτησή μου από τη λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές

Λύσεις μέσα από δημιουργικές ανατροπές στην πολιτική, στα κόμματα και στην κοινωνία

Μέσα σε ένα γκρίζο τοπίο, που διαμορφώνουν αφενός η κρίση και οι καταστροφικές πολιτικές που προωθούνται κι αφετέρου ένα «όχι» που δεν συνοδεύεται από λύσεις, σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας αναζητεί ή και συμμετέχει συνειδητά σε αλλαγές που γίνονται με πρωτοβουλία των πολιτών, από τα κάτω, σε τοπικό, παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο. Όμως, δεν εκπροσωπείται πολιτικά, αν και αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο πολιτικής, μια πολιτική των πολιτών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με αυτό το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας και μαζί να διαμορφώσουν ένα εναλλακτικό, κοινωνικά ισορροπημένο, εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Το κάνουν τα μέλη τους στην περιφέρεια, οι εκλεγμένοι πράσινοι εκπρόσωποι σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια καθώς και στο ευρωκοινοβούλιο. Όμως, ως κόμμα οι ΟΠ έχουν παγιδευτεί και αυτοί σε έναν κύκλο εσωστρέφειας λόγω της κυριαρχίας μιας μειοψηφίας που με μικρο-μηχανισμούς, διαδικασίες, πελατειακές σχέσεις, ίντριγκες καταφέρνει κι ανατρέπει στην πράξη αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών για αλλαγές και στροφή στην κοινωνία.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε εν όψει των ευρωεκλογών, την ίδια στιγμή που η πολιτική ταυτότητά τους γίνεται όλο και πιο συγκεχυμένη, παρά τις ξεκάθαρες και με μεγάλες πλειοψηφίες αποφάσεις συνεδρίων. Η διαδικασία της εκλογής της ευρωλίστας ήταν από μόνη της πρόβλημα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε, όμως, να γίνει αποδεκτό από όλους και όλες, αρκεί να υπήρχε πολιτική δέσμευση σε ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. 

Δυστυχώς, δυο προσπάθειες στο Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων και πολλά άλλα φαινόμενα που ακολούθησαν δεν οδήγησαν σε αποσαφήνιση της πολιτικής ταυτότητας και των κανόνων, αλλά σε μεγαλύτερη σύγχυση. 

Το πολιτικό κείμενο που είχε κατατεθεί [*], δεν υπερψηφίστηκε, αν και επικέντρωνε σε μια σειρά αυτονόητα θέματα: «κριτική και αυτοκριτική για τον τρόπο που έγινε η διαδικασία εκλογής της λίστας των ΟΠ για τις ευρωεκλογές», «δέσμευση όλων από τις αποφάσεις των συνεδρίων των ΟΠ, το πολιτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και την δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο», «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και γι αυτό θέλουμε να την αλλάξουμε, όπως και την Ελλάδα», «θα σταθούμε εμπόδιο στους λαϊκιστές, τους εθνικιστές, τους ευρωσκεπτικιστές που παραπλανούν τους πολίτες προβάλλοντας ότι θα ζήσουμε καλύτερα αν κατεδαφίσουμε την Ευρώπη», «βασικός πυλώνας των Ο.Π. εκτός από την πράσινη πολιτική για την οικονομία, την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος είναι η αποφασιστική προώθηση της ισότητας των φύλων, η άρση των διακρίσεων που βασίζονται στην καταγωγή, το φύλλο, τις σεξουαλικές επιλογές, τη γλώσσα ή το χρώμα», «η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη αξία», «αποστασιοποίηση από οποιαδήποτε δικαιολογία κι αν προβάλλεται για την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής σε πολιτική βάση», «δέσμευση ότι θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά κάθε είδους μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό των ΟΠ, που με πλασματικά μέλη, αδιαφανείς διαδικασίες, συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συνάδουν με πράσινο και δημοκρατικό κόμμα, ασχολείται με την εξυπηρέτηση ιδιοτελών, προσωπικών συμφερόντων, αντί όλοι να εργάζονται για το κοινό καλό» κα.

Η παραίτηση μου - όσο και άλλων μελών - από την λίστα των Οικολόγων Πράσινων μετά από αυτά ήταν έτσι πια μονόδρομος. Δεν είναι μια ένδειξη προσωπικής δυσαρέσκειας. Ήταν απόφαση δύσκολη, αλλά σαφώς πολιτική. Θέλω να πιστεύω σύμφωνη με τις πολιτικές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε σχέση με την κρίση αλλά και με τις αξίες και το ήθος που χρειάζεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Προσωπικά, θα μπορούσα να μείνω στην λίστα, παρά τα σημαντικά προβλήματα, και να είμαι ξανά ευρωβουλευτής το δεύτερο μισό της θητείας. Θα ήταν μια βολική προσωπική επιλογή. Αλλά θα ήταν συνεπής με την υποχρέωση που έχουμε να αλλάξουμε την πολιτική και τον τρόπο που ασκείται αυτή; Η ευθύνη όλων μας είναι να μην σιωπούμε όταν λόγια και έργα δεν ταυτίζονται, να μην αποδεχόμαστε την κυριαρχία των μηχανισμών και των καιροσκόπων.

Προσωπικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε κομματικά σχέδια άλλων πολιτικών χώρων, αφού οι επιλογές μου παραμένουν πράσινες. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται μια εναλλακτική πράσινη πολιτική παρέμβαση που θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή ενεργών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα προωθούν ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας, της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του δημοκρατικού ελλείμματος. Η συνάντηση της πλειοψηφίας των μελών των Οικολόγων Πράσινων, που είναι πράγματι κοινωνικά ενεργοί πολίτες, με δημιουργικές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία μπορεί να κάνει την διαφορά, υπερβαίνοντας το σημερινό κομματικό σχήμα.


Ελεάννα Ιωαννίδου: Γιατί παραιτούμαι από την ευρωλίστα

Στην πράσινη πολιτική αντίληψη, η διαφορά θεωρείται πλούτος. Αυτό είναι, άλλωστε, για εμένα, που τη κάνει τόσο απαραίτητη για την κοινωνία. Όλα αυτά που δείχνουν να αφορούν λίγους, αλλά στην πραγματικότητα μας αφορούν όλους, όλα αυτά που για τους άλλους αντιμετωπίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ατζέντας και κατά το δοκούν, για τους Πράσινους είναι οι απαραίτητες ψηφίδες στην πολύχρωμη κοινωνία που οραματιζόμαστε.

Έγινα μέλος στους Οικολόγους Πράσινους πριν από 7 χρόνια για τους ίδιους λόγους, για τους οποίους έθεσα και υποψηφιότητα για τη λίστα του κόμματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές: γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν την τόλμη να βάζουν ψηλά στην ατζέντα τους θέματα που έδειχναν να απασχολούν λίγους, όπως το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ρήξη με τον εθνολαϊκισμό και η κατηγορηματική αντίθεση στην πολιτική βία, τα δικαιώματα της lgbt κοινότητας, η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, το σπάσιμο των σεξιστικών στερεοτύπων μαζί με κάθε άλλη ρατσιστική συμπεριφορά, δεν υπήρξαν ποτέ στο περιθώριο ή υπό αμφισβήτηση απ τους ανθρώπους που εκπροσώπησαν το κόμμα μέχρι τώρα.

Η στάση του επικεφαλής της ευρωλίστας μας, Βαγγέλη Πισσία, με έχει απογοητεύσει συνολικά ως προς αυτά, αλλά και άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα. Και ενώ η ...

παρουσία του στο ευρωψηφοδέλτιο θα μπορούσε να προσδώσει την ανανέωση που είχε ανάγκη ο χώρος, λόγος για τον οποίο προσωπικά καλοδέχτηκα την υποψηφιότητά του στην ευρωλίστα μας, ωστόσο η απουσία του από τα οικολογικά κινήματα που άνθισαν στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ποτέ δεν συμμετείχε σε κάποιο συλλογικό όργανο των ΟΠ, από αυτά που συνδιαμόρφωσαν την πολιτική μας πρόταση ως σήμερα, δυστυχώς, ανέδειξε, και την αδιαφορία του για θέσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας πρότασης, όπως φάνηκε ήδη, ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του από μια οργανωμένη μειοψηφία στο κόμμα.

Η αναζήτηση από τον Βαγγέλη Πισσία σημείων επαφής και ιδεολογικής συνάφειας των Ο.Π. με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΕΠΑΜ, η προσπάθεια ένταξης της τρομοκρατίας σε ένα πολιτικό σκεπτικό, η σιωπηρή αποδοχή απαράδεκτων πρακτικών από ολοκληρωτικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής και εν γένει η τακτική των ίσων αποστάσεων και του στρογγυλεμένου λόγου που συνδέεται με τη συμμετοχή του σε διεθνείς αποστολές, η απόπειρά του να εντάξει τους Οικολόγους Πράσινους στους διεθνείς υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ την ίδια ώρα που έμενε άφωνος για την τραγωδία των Σύριων και Αφγανών προσφύγων στο Φαρμακονήσι, η φοβικότητά του απέναντι σε θέματα ταμπού, όπως τα δικαιώματα της lgbt κοινότητας και η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, η συμμετοχή του σε ομάδες εργασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στις οποίες συμμετέχει και ο υφυπουργός του Σουφλιά και στα πορίσματα των οποίων απουσιάζει το πρόταγμα στο περιβάλλον, βρίσκονται εκτός της πολιτικής ατζέντας που θέλω να υπηρετήσω.

Πιστεύω πως δεν μπορεί να είναι τέτοια η πολιτική οικολογία που θέλουμε, που έχει ανάγκη η χώρα, δεν βοηθάει σε κάτι η επιτυχία ενός ψηφοδελτίου με τέτοιο στίγμα.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας σταδιακής παράδοσης του κόμματος στους μηχανισμούς και τις στρατηγικές που ενέτασσαν το συμφέρον της πολιτικής οικολογίας σε ασφυκτικές προσωπικές φιλοδοξίες και αναζητούσαν τον εχθρό εκεί όπου δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα την σταδιακή απομάκρυνση, με απογοήτευση, πολλών δραστήριων και άξιων ανθρώπων, πολλών ζωτικών μικρών ψηφίδων της Πράσινης πολιτικής πρότασης, και τη συνεπακόλουθη συρρίκνωση της φωνής της πολιτικής οικολογίας μέσα στους Οικολόγους Πράσινους.

Η εκλογή ενός ανθρώπου, άξιου κατά τα άλλα, αλλά μη Οικολόγου και μη Πράσινου, δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας κατάστασης με βαθύτερα αίτια που αντανακλούν -αντί να θεραπεύουν - την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας στο κόμμα, και εκφράστηκε με μια εσωκομματική μεθόδευση που λειτούργησε ως μπούμεραγκ στους εμπνευστές της, αλλά με το ίδιο χτύπημα έβγαλε νοκ - άουτ και τις τελευταίες πιθανότητες να συνεχίσουμε το έργο μας στην Ευρωβουλή.

Λυπάμαι για τα ελάχιστα ενεργά μέλη του κόμματος που πίστεψαν - και πιστέψαμε - πως ο Πισσίας θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια όμορφη συλλογική προσπάθεια, ως μία από τις πολλές φωνές που έχουμε ανάγκη, αλλά μου είναι αδύνατο να δώσω λευκή επιταγή, συμμετέχοντας σε ένα ψηφοδέλτιο, ο επικεφαλής του οποίου υποστηρίζει μια πολιτική ατζέντα που απέχει από τις δικές μου αρχές και αξίες.

Παραμένω, ωστόσο, στους Οικολόγους Πράσινους, ως μέλος και ως συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφενός γιατί γνωρίζω πόσοι συνεπείς συναγωνιστές για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται ακόμα εδώ, αλλά και στην προσπάθειά μου να εξαντλήσω την όποια δυνατότητα προσφοράς μου στον τομέα των δικαιωμάτων, σταθερά αντίθετη σε φοβικές αντιλήψεις σαν αυτές που εκφράστηκαν παραπάνω αλλά και σε αποφάσεις οργάνων, όπως η πρόσφατη που ήρε την υποστήριξη του κόμματος σε συνδικαλιστική δράση για το χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.

Για όσους απογοητεύονται: η πολιτική οικολογία στην Ελλάδα δεν μαράθηκε, απλά δεν έχει προλάβει να ανθίσει ακόμα. Ο σπόρος, όμως, έχει πέσει. Το μόνο που χρειάζεται, είναι οι συνθήκες που θα του επιτρέψουν να «δώσει». Γι αυτές θα συνεχίσω να δουλεύω στο πλευρό πολλών από εσάς σε πολλές ακόμα, πολύπλευρες -και ίσως πιο αποτελεσματικές - μάχες.Παραπομπές:


[*] Η πρόταση για απόφαση Πανελλαδικού Συμβουλίου ΟΠ
(που δεν ψηφίστηκε τελικά)

1. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των ΟΠ εκτιμά πως πρέπει να γίνει αυτοκριτική από όλους μας για το γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος στο κόμμα μας έχει υποβαθμιστεί. Πρέπει ο διάλογος να ανακτήσει τον πολιτικό του χαρακτήρα για δεκάδες εκκρεμή ζητήματα, που να διασαφηνίζουν τη στρατηγική μας και να μη διολισθαίνει σε προσωπικές διενέξεις. Επίσης, το ΠΣ κάνει κριτική αποτίμηση για τον τρόπο που έγινε η διαδικασία εκλογής της λίστας των ΟΠ για τις ευρωεκλογές και ζητάει και από αυτούς που εκλέχτηκαν να συμβάλουν σε μια δημιουργική διέξοδο, έστω και αν η διαδικασία δεν ήταν η καλύτερη. Επιπλέον, θεωρεί ότι πρέπει να υπερασπίσουμε όλοι προς τα έξω η δουλειά που έχουμε κάνει και στο Ευρωκοινοβούλιο και στις Περιφέρειες.

2. Σχετικά με τις πολιτικές θέσεις και την καμπάνια των ΟΠ στις ευρωεκλογές, θεωρούμε ότι δεσμεύονται όλοι/ες όσοι/ες συμμετέχουν στη λίστα από τις αποφάσεις των συνεδρίων των ΟΠ αλλά και από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για το πολιτικό πρόγραμμα και το εκλογικό Μανιφέστο αλλά και τη δουλειά που έχει προηγηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο τα 5 χρόνια της παρουσίας μας εκεί. Ζητάμε να δεσμευτούν και με υπογραφή σχετικού κειμένου, όλοι/ες όσοι/ες συμμετέχουν στη λίστα, δεν θα εκφράζουν προσωπικές απόψεις, που αποκλίνουν από τη στρατηγική μας και ότι συμφωνούν:

- με τις ψηφισμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, το πολιτικό πρόγραμμα και, όταν οριστικοποιηθεί, από το εκλογικό Μανιφέστο,

- με τη σύμπλευση στην κοινή πράσινη Ευρωπαϊκή καμπάνια και δέσμευση για συμμετοχή αποκλειστικά στην ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ όσων εκλεγούν με τους ΟΠ,

- τις ψηφισμένες θέσεις των συνεδρίων και των Πανελλαδικών Συμβουλίων των ΟΠ και την ανάδειξη προεκλογικά των προτάσεών μας για οικονομία, απασχόληση, ενέργεια, την απεξάρτηση από το λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα,

- την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μη βία και την πλήρη αντίθεσή μας στην αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, με όποια δικαιολογία και αν προβάλλεται,

- τη συνέχιση της δουλειάς σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, μέσα από την Ομάδα των Πράσινων και την προβολή της μέχρι τώρα δουλειάς μας εκεί.

3. Η στρατηγική μας για την ευρωπαϊκή εκλογική καμπάνια θα βασιστεί ξεκάθαρα σε μια πολιτική κατεύθυνση που είναι δεσμευτική για όλη την πράσινη οικογένεια, ότι «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και γι αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε για να το κάνουμε καλύτερο, όχι για να το γκρεμίσουμε». Η καμπάνια μας για τις ευρωεκλογές, όπως επισημαίνει το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, θα σταθεί εμπόδιο στους λαϊκιστές, τους εθνικιστές, τους ευρωσκεπτικιστές, που παραπλανούν τους πολίτες ισχυριζόμενοι ότι θα είμαστε καλύτερα μόνοι μας σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης ή γκρεμίζοντας το κοινό μας σπίτι. Το μήνυμά μας αυτό πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο από όλους, χωρίς παρερμηνείες και αμφιταλαντεύσεις, που θα μας απομονώσουν από την κύρια δεξαμενή πολιτικής και εκλογικής μας στήριξης, από τις ομάδες πολιτών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς.

Το πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο, χωρίς παρερμηνείες και αμφιταλαντεύσεις και καλούμε να το συνυπογράψουν όλοι οι συμμετέχοντες στη λίστα. Σενάρια ή παρερμηνείες για συνεργασία με λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΕΠΑΜ δεν μας εκφράζουν στο ελάχιστο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτοδιοικητικά σχήματα όπου θα συμμετάσχουν αυτές οι δυνάμεις.

Οι Πράσινοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, είμαστε μια διαφορετική πολιτική οικογένεια. Δεν έχουμε εκ των προτέρων προνομιακούς συνομιλητές αλλά μιλάμε μετεκλογικά μόνο σε προγραμματική βάση, στη λογική του εναλλακτικού σχεδίου για διέξοδο από την κρίση και στην αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων της κοινωνίας.

4. Ήδη πριν από την κορύφωση της κρίσης οι ΟΠ μιλούσαμε για την επερχόμενη κρίση, επεξεργαζόμασταν και προτείναμε πράσινες, εναλλακτικές λύσεις. Η συμμετοχή μας στο ευρωκοινοβούλιο και στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια ενίσχυσαν τις επεξεργασίες και τις προτάσεις μας για την οικονομία, την απασχόληση, τη μεταρρύθμιση της διοίκησης, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας και του κοινωνικού συστήματος, για την ενεργειακή μετάβαση, την κοινωνική αλληλεγγύη. Στη διάρκεια της κρίσης έχουμε αντιπροτείνει μια διαφορετική στρατηγική και έχουμε αναπτύξει πολιτικές προτάσεις μέσα από ένα συστηματικό διάλογο με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ειδικούς και ενεργούς πολίτες, ιδιαίτερα με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή και των πράσινων περιφερειακών οργανώσεων και κινήσεων.

Το ΠΣ αναγνωρίζει, όπως και η κοινωνία, αυτή τη δουλειά. Δεσμευόμαστε να ανατρέψουμε την απουσία του κεντρικού μηχανισμού των ΟΠ που έμεινε μακριά από όλη αυτή τη γόνιμη συνεργασία με την κοινωνία, μια απουσία που μας κόστισε πολιτικά, εκλογικά αλλά και σε επίπεδο συνοχής στο εσωτερικό των ΟΠ, με πολλά μέλη μας να έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια το κόμμα εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Ξαναπιάνουμε το νήμα της επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων, όπως αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το συνέδριο των ΟΠ τον Δεκέμβριο 2013.

5. Το ΠΣ καλεί όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες να επιβεβαιώσουμε από κοινού υπογράφοντας κοινή διακήρυξη ότι ο βασικός πυλώνας των Ο.Π., εκτός από την πράσινη πολιτική για την οικονομία, την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος είναι η δέσμευσή μας για αποφασιστική προώθηση της ισότητας των φύλων, την άρση των διακρίσεων που βασίζονται στην καταγωγή, το φύλο, τις σεξουαλικές επιλογές, τη γλώσσα ή το χρώμα. Να δηλώσουμε, εμπράκτως και δημόσια, ότι δεσμευόμαστε να αγωνιζόμαστε για την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού και χωρίς προϋποθέσεις και δικαιολογίες. Δεσμευόμαστε όλοι, υποψήφιοι/ες και μέλη, να συμμετέχουμε ενεργά στους αγώνες για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιώματα των πολιτών, των γυναικών, των LGBT, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό, ξενοφοβία και αντισημιτισμό. Θα αγωνιστούμε σταθερά και μαζί με τους άλλους Πράσινους ευρωβουλευτές και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να σταματήσει η θανατική ποινή και οι εκτελέσεις σε όλες τις χώρες.

6. Προσκαλούμε όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες να συνυπογράψουν διακήρυξη ότι η συμμετοχή τους στην ευρωλίστα των ΟΠ, επιβεβαιώνει και δημόσια, ότι όλοι/ες παίρνουμε σαφή απόσταση, καταδικάζοντας όλες τις εκφάνσεις της βίας ως μέσο προώθησης πολιτικών στόχων, πολύ περισσότερο όταν η βία συνδέεται με αφαίρεση ή απόπειρα αφαίρεσης ανθρώπινων ζωών. Δεσμευόμαστε ότι συμμετέχοντας στους ΟΠ και στην Ομάδα των Πράσινων είναι μια επιβεβαίωση ότι είμαστε αντίθετοι στην άσκηση πολιτικής με την απειλή ή χρήση βίας, τραυματισμούς ή πολύ περισσότερο εκτελέσεις ανθρώπων, είτε μετά από απόφαση δικαστηρίου είτε αυθαίρετα, θεωρώντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη αξία.

7. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά κάθε είδους μηχανισμό, αδιαφανείς διαδικασίες, συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συνάδουν με πράσινο και δημοκρατικό κόμμα. Είναι θέμα επιβίωσής μας να αντιμετωπιστούν αυτοί οι μηχανισμοί και πρακτικές, που απογοητεύουν τα μέλη και φίλους, ενώ καταστρέφουν ό,τι δημιουργικό παράγουμε στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην κοινωνία.

8. Απευθύνουμε πρόσκληση στον Ντάνυ Κον Μπεντίτ αλλά και στους δυο επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές να συμμετάσχουν ενεργά στην καμπάνια μας, ώστε το πράσινο μήνυμα για την οικονομία, την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την απασχόληση, το περιβάλλον και τα δικαιώματα να είναι σαφές και ισχυρό. Προσκαλούμε τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ να συμμετάσχει στη λίστα μας. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό και τιμητικό για την ελληνική κοινωνία αν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ επέλεγε να στηρίξει ή και να συμμετάσχει στη λίστα μας για τις ευρωεκλογές, ακόμα και στην πρώτη θέση συμβολικά, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που σήμερα εκφράζουν τη δημιουργική Ελλάδα, όπως περιγράφεται στην απόφαση του συνεδρίου των Ο.Π. τον Ιούλιο 2013. Μια τέτοια ισχυρή ευρωλίστα, πράσινη, κοινωνικά προσανατολισμένη, ευρωπαϊκή, για μια διαφορετική Ευρώπη και διαφορετική Ελλάδα, επιδιώκουμε να εκφράσει τη δημιουργική Ελλάδα, εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που επιδιώκει μεταρρυθμίσεις αλλά δίκαιες και ισορροπημένες. Μια τέτοια δυνατή ευρωλίστα θα ανέτρεπε τη σημερινή πολιτική ανισορροπία και θα έδινε ισχυρή ώθηση στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων, που θα βοηθήσουν τους πολίτες να επιβιώσουν και να σταθούν στα πόδια τους, θα υπερέβαινε το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα, θα έφερνε μια νέα πολιτική και δημοκρατική κουλτούρα στο κέντρο της πολιτικής αλλαγής.

9. Δεν εκλέξαμε ηγεσία του κόμματος αλλά απλώς τους 10 από τους 21 της ευρωλίστας. Όλοι και όλες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση για να συνεισφέρουν στο καλό αποτέλεσμα. Και κυρίως οι δύο πρώτοι, πρέπει να μοιραστούν το βάρος της καμπάνιας ισότιμα, πολιτικά και επικοινωνιακά.

10. Είμαστε βέβαιοι ότι εάν υπάρχει πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου, θα υπάρξουν και επιπλέον συγκλίσεις, στο πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεων των συλλογικών μας οργάνων. Και σε κάθε περίπτωση, η ενότητα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην κοινωνία και θα μας βοηθήσει και για τη μάχη των εθνικών εκλογών, που δε θα αργήσει να έρθει.

Θεωρούμε ότι στη βάση αυτή μπορεί να υπάρξει ξανά έμπνευση στα μέλη και φίλους, ισχυρά κίνητρα σε μέλη της κοινωνίας των πολιτών να συμμετάσχουν στην καμπάνια αλλά και σε πολίτες από την κοινωνία των πολιτών να μετάσχουν στην ευρωλίστα των ΟΠ. Μόνο τότε θα είμαστε χρήσιμοι κι απαραίτητοι στους πολίτες και όχι στις γραφειοκρατίες και στα συμφέροντα. Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει ενότητα για να πετύχουμε, να επανεκλέξουμε και μάλιστα περισσότερους από ένα ευρωβουλευτές αλλά και να πετύχουμε, ταυτοχρόνως, να αλλάξουμε κι εμείς ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε και την κοινωνία και την πολιτική από κοινού με τους πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...