Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Ώρα να πούμε όχι στην Πτολεμαΐδα 5 και τον βρώμικο λιγνίτη

από την WWF Hellas

Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζουν με τη χρηματοδότηση του γερμανικού τραπεζικού ομίλου KfW, την κατασκευή ενός βρώμικου γίγαντα: της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκ. ευρώ. 

Η καύση λιγνίτη έχει σοβαρές επιπτώσεις:

 • στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο, καθώς επιταχύνει ραγδαία την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστεί δραματικές επιπτώσεις σε περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία.   
 • στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκαλεί χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος. Χαρακτηριστικό είναι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δισεκ. ετησίως.

Είναι και οικονομικά ασύμφορη

Ποιος αποφασίζει ότι η χώρα πρέπει να θυσιάσει υγεία και περιβάλλον στον βωμό της «ανάπτυξης»; Ειδικά όταν πρόσφατη οικονομετρική μελέτη μας αποδεικνύει ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι και ασύμφορη για την Ελληνική οικονομία, τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης εξατμίζονται στις καμινάδες της νέας μονάδας!  

Μπορεί να γίνει και αλλιώς…

Οι χρηματοεπενδυτικοί κολοσσοί απομακρύνονται από τον λιγνίτη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει τη μονάδα αυτή, καθώς οι προβλεπόμενοι ρύποι υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικά της κριτήρια.  Έτσι, η Πτολεμαΐδα 5 μένει με έναν μόνο «μνηστήρα» για τη χρηματοδότησή της, τη γερμανική τράπεζα KfW.
Κι όμως η KfW στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, είναι πρωτοπόρος στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας.
Δεν θα μπορούσε άραγε να ακολουθήσει μια ανάλογη επενδυτική πολιτική και για τη χώρα μας;
Σημαντικές πληροφορίες:
Κλιματική Αλλαγή
Λιγνίτης
Πτολεμαΐδα 5
KfW
Χρηματοδοτικά
ΑΠΕ

Ώρα να πούμε όχι στην Πτολεμαΐδα 5 και τον βρώμικο λιγνίτη

Η Ώρα της Γης για το 2014 πλησιάζει και το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, η οποία έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW.
«Πτολεμαΐδα 5»… ή αλλιώς εκεί όπου η λογική, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, οι κερδοφόρες επενδύσεις, η δημόσια υγεία και το όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη πάνε περίπατο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη νέα λιγνιτική μονάδα, την οποία σχεδιάζουν ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KfW. Όμως, η KfW στη Γερμανία και στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρηματοδοτεί επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Γιατί στην Ελλάδα αγνοεί τα περιβαλλοντικά κριτήρια που έχει η ίδια θέσει;
Στο πλαίσιο της φετινής Ώρας της Γης, το WWF Ελλάς ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ενάντια στην «Πτολεμαΐδα 5», έναν βρώμικο γίγαντα ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέσα από τις υπογραφές που θα παραδοθούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW, η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους πολίτες να:
Ζητήσουν από την ελληνική Κυβέρνηση:
 • να ακυρώσει τα σχέδιά της για την Πτολεμαΐδα 5, και
 • να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για τη χώρα.
Ζητήσουν από την KfW:
 • να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5, και
 • να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια.
«Φέτος, η Ώρα της Γης επιστρέφει στις ρίζες της και καλεί τους πολίτες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε ένα καταστροφικό έργο. Ένα έργο που αγνοεί την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας της δημόσιας υγείας και βιώσιμων επενδύσεων σε μια Ελλάδα δοκιμαζόμενη από την κρίση. Η ίδια η KfW αποτελεί αυτή τη στιγμή τη βασική χρηματοδοτική ελπίδα για την «Πτολεμαΐδα 5». Με την υπογραφή μας της υπενθυμίζουμε απλά τις δικές της αξίες και ζητάμε να στηρίξει βιώσιμες κι όχι βρώμικες επενδύσεις στη χώρα μας. Μια κατεύθυνση άλλωστε που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και για την Κυβέρνηση.», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Γιατί όμως το WWF Ελλάς στρέφει τα βέλη του κατά της συγκεκριμένης «επένδυσης», στην παρούσα μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα;
 • Η επένδυση στην Πτολεμαΐδα 5 έχει αποδειχθεί οικονομικά ασύμφορη. Σύμφωνα με σχετική οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς, η σχεδιαζόμενη μονάδα ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.
 • Η δημόσια υγεία απειλείται. Ενδεικτικά, τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009. 
 • Η ίδια η KfW χρηματοδοτεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% μια επένδυση που δεν πληροί τα δικά της (!) κριτήρια. Ενώ εντός Γερμανίας χρηματοδοτεί φιλόδοξα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, στην Ελλάδα επενδύει σε μία μονάδα που δεν εμφανίζει τον απαιτούμενο βαθμό αποδοτικότητας και δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η ίδια η τράπεζα.
 • Υπάρχει κι άλλος δρόμος που μας εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και υγιέστερη κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλήθος διεθνών οργανισμών έχουν ήδη δείξει τον δρόμο και αποσύρονται σταδιακά από ασύμφορα και «βρώμικα» έργα άνθρακα. Η KfW γιατί επιλέγει στη συγκεκριμένη περίπτωση να αυτοαναιρεθεί;
Σημειώσεις προς συντάκτες:
 • Δείτε εδώ την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της Πτολεμαΐδας 5.
 • Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τα οικονομικά της επένδυσης, τη στάση της KfW, καθώς και τα δεινά του λιγνίτη σε οικονομία και δημόσια υγεία.
 • Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας θα φτάσει στα 701 δισεκατομμύρια ευρώ αν δεν δράσουμε άμεσα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, για να διατηρηθεί μια πιθανότητα 75% να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη παραπάνω από 20C, η ανθρωπότητα μπορεί να κάψει λιγότερο από τα μισά ήδη γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr
Απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, με τίτλο «ΔΕΗ: Η αλήθεια για τη στρατηγική σημασία της νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σημειώνει τα εξής:
Δεδομένα: Είναι προφανές ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΔΕΗ δεν διάβασαν προσεκτικά τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η προσπάθεια του WWF Ελλάς για απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, ούτε και τις εκθέσεις που τεκμηριωμένα αποδεικνύουν την αμφίβολη οικονομική βιωσιμότητα «μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις», όπως χαρακτηρίζει την Πτολεμαΐδα V η ΔΕΗ. Οι οικονομετρικές και οικολογικές αναλύσεις του WWF Ελλάς βασίζονται στα δεδομένα που έχει δημοσιεύει η ίδια η ΔΕΗ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και το ΥΠΕΚΑ στον Οδικό Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050.
Ανάπτυξη: Οι υπεραξίες που δηλώνει η ΔΕΗ ότι δημιουργούνται από τις λιγνιτικές μονάδες στη Δυτ. Μακεδονία δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να αντανακλώνται σε θέσεις εργασίας. Το εργατικό δυναμικό που απασχολεί η ΔΕΗ στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις στο 2.5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σταποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Ίσως κάποια στιγμή θα άξιζε να εξεταστεί το αντίστροφο σενάριο, δηλαδή η υπονόμευση των δυνατοτήτων της ταλαιπωρημένης αυτής περιφέρειας για πραγματικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα, λόγω ακριβώς της σοβαρής υποβάθμισης που προκαλεί στους φυσικούς πόρους και τη δημόσια υγεία η λιγνιτική βιομηχανία.
Χρηματοδότηση: Η ΔΕΗ αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στην απερίφραστη άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενισχύσει  την επένδυση αυτή, επειδή ακριβώς οι προβλεπόμενες εκπομπές θα είναι διπλάσιες από τα κριτήρια που η ΕΤΕπ έχει θέσει για χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα. Στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο χρηματοδοτικό σχήμα της Πτολεμαΐδας V είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (21.3.2012).
Εκπομπές: Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της επίσης αναφέρεται σε «μεγάλες μειώσεις» CO2 λόγω της αντικατάστασης παλαιών μονάδων. Η νέα μονάδα, για την ετήσια παραγωγή  4,6 TWh,  θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκ. τόνους CO2 τον χρόνο. Οι προς αντικατάσταση μονάδες των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΛΙΠΤΟΛ, τις οποίες αναφέρει η ΔΕΗ στην ΜΠΕ του έργου (σ. 124), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (http://ec.europa.eu/environment/ets/), εκπέμπουν κάθε χρόνο περίπου 4,9 εκ τόνους CO2. Κατά συνέπεια, οι «μεγάλες μειώσεις» CO2 είναι 300.000 τόνοι τον χρόνο, ποσότητα που η ίδια η ΔΕΗ δηλώνει πως θα ήταν το περιβαλλοντικό όφελος από τη δημιουργία του μεγάλου φ/β πάρκου, το οποίο αθόρυβα εγκατέλειψε.
Κόστος ρεύματος: Σίγουρα γνωρίζει η ΔΕΗ ότι το «φθηνό» ρεύμα έχει κρυφό κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, δίχως διαφάνεια και δίχως να το αντιλαμβάνονται (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά το κόστος αυτό στα 2,3 - 3,9 δις ευρώ ετησίως). Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν έχει ποτέ αναφερθεί στις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία των εργοστασίων της στην υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών κέντρων, ούτε και στη μη συχνά αντιστρεπτή αλλά διαρκώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί. Επίσης, η ΔΕΗ αποκρύπτει από την κοινωνία ότι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, θα βαίνει αυξανόμενη μέχρι το 2040, με το κόστος να καταλήγει προφανώς στον καταναλωτή ( το 2040 η λειτουργία μόνο της Πτολεμαΐδας V θα απαιτεί επιπλέον 239 εκ. ευρώ ετησίως, βάσει των προβλέψεων του Οδικού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια). Για το κόστος αυστηρά της διαδικασίας εξόρυξης, μεταφοράς και καύσης λιγνίτη αναμένουμε τα αποτελέσματα του υπό εξέλιξη κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ, εάν βεβαίως αυτά δημοσιοποιηθούν.
Καθαρή και ανταγωνιστική ΔΕΗ: Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: γιατί η ΔΕΗ δεν διεκδικεί δάνεια με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδίαζε να κατασκευάσει σε εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη; Να θυμίσουμε ότι ειδικά το πάρκο στην Κοζάνη ισχύος 200 MW θα ήταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, το μεγαλύτερο φ/β πάρκο στον κόσμο (αν και η κατασκευή του πάρκου έχει εγκαταλειφτεί, η ΔΕΗ επιμένει να κρατά αυτή την αναφορά στο site της) , θα στοίχιζε 600 εκατ. ευρώ, θα πρόσφερε 550 θέσεις εργασίας (200 νέες), ενώ θα περιλάμβανε και εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ. Είναι δυνατόν η ΔΕΗ ΑΕ να μην αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες ακριβώς επενδύσεις θα την καταστήσουν ουσιαστικά ανταγωνιστική και βιώσιμη, όταν τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν πλέον τη χειρότερη επένδυση από πλευράς οικονομικής απόδοσης;
Ανεξαρτήτως αυτών, μας χαροποιεί η ανακοίνωση της απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο αν η ίδια δεσμευόταν και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτών των αποσύρσεων. Η ίδια η ΔΕΗ άλλωστε έχει δεσμευτεί γιαμηδενισμό των εκπομπών CO2 το 2050. Πώς άραγε θα επιτύχει τον στόχο αυτό όταν κατασκευάζει νέες μονάδες και δεν δεσμεύεται για την απόσυρση των παλιών;
Τέλος, είναι ατυχές ότι οι διθυραμβικές ανακοινώσεις για την εξεύρεση χρηματοδότη για τη λιγνιτική μονάδα V στην Πτολεμαΐδα συμπίπτουν χρονικά με τη διάσπαση της εταιρείας και την πώλησή της. Είναι προφανές ότι επιχαίροντας για την επίτευξη δανείου για την Πτολεμαΐδα V, η ΔΕΗ επιθυμεί όντως να πωληθεί, προβάλλοντας μάλιστα «δυναμικό» αναπτυξιακό προφίλ στους υποψηφίους επενδυτές. Είναι όμως κρίμα που το προφίλ που επιλέγει έχει τόσο μεγάλο, κρυφό μέχρι σήμερα, κόστος για την ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, όπως ακριβώς ισχύει με τη συνεπή μας μακροχρόνια στάση ενάντια στον λιγνίτη και τη βρώμικη ενεργειακή «ανάπτυξη», συνεχίζουμε και εντείνουμε τη διεθνή μας εκστρατεία ενάντια στην Πτολεμαΐδα V και σε οτιδήποτε εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα μονοπάτια, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες:Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr 
Σημειώσεις προς συντάκτες: Δείτε εδώ τη διεθνή εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στην «Πτολεμαΐδα V» και εδώ το σύνολο των σχετικών στοιχείων για κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία, οικονομικά στοιχεία και λιγνίτη.

πηγή κειμένων wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...