Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ζήτημα αιχμής το γουνεμπόριο για το Οικολογικό Κίνημα

ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Με αφορμή την παγκόσμια κινητοποίηση κατά της γούνας  (Παγκόσμια Παρασκευή κατά της Γούνας, «FUR FREE FRIDAY», 28 Νοεμβρίου) η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος - Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από κινήσεις και οργανώσεις κατά της γούνας και στη χώρα μας.  
Σύμφωνα με την Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 
«Η εξάρτηση του γουνεμπορίου από αβέβαιες αγορές και η αύξηση του ανταγωνισμού  εξαιτίας της αυξανόµενης διείσδυσης στην παγκόσµια αγορά χωρών όπως η Κίνα, καθιστούν τη γούνα μια επισφαλή εμπορική δραστηριότητα, θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ρωσικό εμπάργκο που βίωσε ο κλάδος πρόσφατα.
Η κυριαρχία της γούνας και ο υψηλός βαθμός εξάρτησης της τοπικής οικονομίας από έναν κλάδο με έντονα προβλήματα και διακυμάνσεις, δεν έχει δώσει εδώ και δεκαετίες βιώσιμη λύση στην υψηλή ανεργία που μαστίζει τη Δυτική Μακεδονία – και ιδίως στην ανεργία των νέων.
Παράλληλα, η μονοδιάστατη ενασχόληση με τη γουνοποιία οδήγησε στην υποτυπώδη ανάπτυξη άλλων εν δυνάμει προσοδοφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων που προσιδιάζουν στην περιοχή (οικοτουρισμός, βιολογικές καλλιέργειες κτλ.) με συνέπεια να πλήττονται ακόμη περισσότερο, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, τα πλέον ευπαθή τμήματα της κοινωνίας.
Εκτός από την αμφισβητούμενη οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου της εκτροφής γουνοφόρων, η βιομηχανία της γούνας αποτελεί αντικείμενο σκληρής κοινωνικής κριτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιχειρήματα που σχετίζονται με τη βιοηθική πλευρά της διατήρησης άγριων ζώων σε συνθήκες εντατικής εκτροφής, απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες.
Τα ζώα στα εκτροφεία γούνας συστηματικά παρουσιάζουν αφύσικες συμπεριφορές, όπως έχει καταγραφεί σε οπτικοακουστικό υλικό από διάφορες έρευνες σε πολλές χώρες.  Η πλειονότητα των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες (78% στη Σουηδία,  73% στην Κροατία, 85% στην Ιταλία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης), θεωρούν ότι η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για προϊόντα πολυτελείας δεν είναι σήμερα αποδεκτή, ενώ η απαγόρευση/περιορισμός της εκτροφής γουνοφόρων ζώων κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Μια σειρά από κοινοβούλια έχουν ήδη αποφασίσει την κατάργηση, ή τον δραστικό περιορισμό, των εκτροφείων γουνοφόρων στην επικράτεια ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σλοβενία, η Σουηδία  και η Αυστρία.     
Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης υπέρ του κλάδου της γούνας και η χρηματοδότηση των σχετικών επιχειρήσεων –με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν υπερδιπλασιαστεί τα εκτροφεία στη Δυτική Μακεδονία– μας βρίσκει αντίθετους καθώς ενισχύεται και προωθείται μια δραστηριότητα που εμπεριέχει σκληρή κακοποίηση νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων, ενώ ταυτόχρονα κατευθύνει τους επιχειρηματίες σε αβέβαιες επενδύσεις, εξαρτώμενες και από κρατικές επιδοτήσεις με χρήμα των δεινά φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών.
Εν όψει τόσο της βαναυσότητας που χαρακτηρίζει την εκτροφή και τις μεθόδους θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων, όσο  και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις κινήσεις για την αντικατάσταση του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να βάλει άμεσα φρένο στην ανάπτυξη της γουνοποιίας και στην ίδρυση νέων εκτροφείων.
Καλούμε επίσης όλους τους φορείς να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην απεξάρτηση της περιοχής από τον επισφαλή κλάδο της γούνας και σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσανατολισμένο στην αειφορική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, στη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναµικού άλλων δυνητικά προσοδοφόρων κλάδων και στη δημιουργία βιώσιμων και αποδεκτών, από βιοηθικής πλευράς, θέσεων απασχόλησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

14 σχόλια:

 1. Είναι ντροπή μία μερίδα μεγαλογουναράδων παρέα με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα που φέρνει ρωσιδες στην Καστοριά και παίρνει μεγάλες μίζες να κατευθύνουν την ανάπτυξη της περιοχής και να παίρνουν στο λαιμό τους κόσμο που επενδύει σε φούσκες. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι γουνεργάτες δουλεύουν για ψίχουλα, συνήθως ανασφάλιστοι και σε άθλιες συνθήκες. Και η πολιτεία είναι συνεργός στο έγκλημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι αδιανόητο να προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη πως η παραγωγή της γούνας βοηθάει στην οικονομία ενός τόπου .Πώς μπορεί κάτι τόσο βάναυσο να παράγει κάτι όμορφο?είτε είναι παλτό είτε είναι μια τσάντα και ούτω καθεξής.Δεν μπορούμε να φορέσουμε κάτι άλλο χωρίς να βασίζεται στην αφαίρεση της ζωής των ζώων?Δεν αξίζει να χάσουμε την ανθρωπιά μας για να ντυθούμε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ως ευαισθητοποιημένη και ενεργό πολίτη, με καλύπτουν επί του θέματος, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
  Η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για προϊόντα πολυτελείας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι σήμερα αποδεκτή.
  Αποδεκτές δεν είναι ούτε και οι αναχρονιστικές πολιτικές υποσχέσεις περί ανάπτυξης από τους κυβερνώντες στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα, που η πράξη ανά τον κόσμο έχει αποδείξει, την Αποτυχία τέτοιων επενδυτικών μοντέλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μονίμως ζητούν χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Όποτε γουστάρουν παρουσιάζουν τον κλάδο ως προβληματικό που χρειάζεται υποστήριξη, όποτε γουστάρουν τον παρουσιάζουν ως κερδοφόρο που φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα. Ακόμα και για το μουσείο τους χρηματοδότηση ζήτησαν. (μουσείο γούνας)
  http://te-ra-stio.blogspot.gr/2011/06/blog-post_29.html?showComment=1309298873710#c6254351036069938576
  Αν δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί η επιχείρηση να κλείσει. Θα πληρώνω εγώ για την συντήρηση του κλάδου, έτσι επειδή έχουν μάθει την καραμέλα της παράδοσή τους; Και μάλιστα μια παράδοση κι επιχείρηση της φρίκης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα μουσεία είναι κιβωτοί μνήμης, το μουσείο γούνας είναι ντροπή. Πρέπει να αποβάλουμε από τον λαό μας ό,τι στοιχείο κανιβαλισμού τον διέπει, γιατί περί κανιβαλισμού πρόκειται, δεν είναι επάγγελμα, είναι βίτσιο, κανένας ψυχικά υγιής άνθρωπος δεν θα μπορούσε να κάνει τέτοιο.Δεν μπορεί να επιδοτείται αυτό το έγκλημα. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον κλάδο της γούνας είναι εν δυνάμη επικίνδυνοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "...δημιουργία βιώσιμων και αποδεκτών, από β ι ο η θ ι κ ή ς πλευράς, θέσεων απασχόλησης." Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Μπράβο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Φυσικά και χρειάζεται να είστε αντίθετοι με το γουνεμπόριο και την εκτροφή, ακόμη κι ενα μικρό παιδί κατανοεί οτι οικολογία και γούνα είναι δύο εντελώς αντίθετα πράγματα απο πολλές απόψεις. Κάθε χρόνο προσπαθούν να πάρετε αυτή την θέση στην Καστοριά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΥΝΑ! ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ!
  Ζούμε στον 21ο αιώνα κι όχι στην προϊστορική εποχή...
  https://secure.avaaz.org/el/petition/ELLINIKO_KOINOVOYLIO_Exodos_tis_ellinikis_alepoys_apo_ta_thireysima_eidi_1/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. θα επρεπε εδω και καιρο να εχουν δημιουργηθει αλλοι τροποι οικονομκης αναπτυξης της περιοχης
  ειναι παραδεκτο εγκλημα αυτο που γινεται σε ζωντανα πλασματα για ενα ρουχο,κι απαραδεκτοι εμεις που το ανεχομαστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ας μη ξεχνάμε οτι πριν λίγο καιρό οι Καστοριανοί πρωτοστάτησαν και σ άλλη θηριωδία. Φόλιασαν τα αδέσποτα σκυλιά και κοίταζαν απαθείς τα συνεργεία του δήμου που τα πετούσαν στην καρότσα φορτηγού.
  Με το απεχθές και προβληματικό εμπόριο της γούνας κυκλοφορούν οι Mercedes και πληρώνονται τα σκυλάδικα. Δείτε πώς κυκλοφορεί μια μέση Καστοριανή για να καταλάβετε τον τρόπο ζωής.
  Ύστερα κλαίγονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θα άρεσε στον Τσίπρα κάποιος ισχυρότερος να τον γδέρνει ζωντανό;;;; Αυτό μόνο μπορεί να το σκεφτεί;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ντοπη τους...Δολοφονοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...