Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Οικολογική Καλλιέργεια σε μικρούς λαχανόκηπους

Ένας εύχρηστος οδηγός για ερασιτέχνες οικοκαλλιεργητές

Η ενασχόληση με τη μικρής κλίμακας λαχανοκομία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη δραστηριότητα για κάθε ηλικία. Προσφέρει επαφή με τη φύση, σωματική άσκηση, χαλάρωση, αίσθηση ευεξίας. Επι πλέον, μπορεί να συνεισφέρει λίγο ή πολύ στην υγιεινή διατροφή μιάς οικογένειας με τα προϊόντα που παράγονται στον οικογενειακό κήπο, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Όχι μόνο στα χωριά, αλλά και στα σπίτια των αστικών κέντρων – τουλάχιστον σε όσο διαθέτουν κήπο- πολλοί ασχολούνται με μικρή παραγωγή λαχανικών.

Τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί συμπολίτες και φίλοι ζητούν συμβουλές για οικολογική λαχανοκομία. Τα ερωτήματα που θέτουν έχουν σχέση κυρίως με τη φυτοπροστασία χωρίς τοξικές ουσίες και με την εύρεση και χρήση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών. Από εκεί προέκυψε και η ανάγκη ενός εγχειριδίου, που να καλύπτει κυρίως θέματα λίπανσης και φυτοπροστασίας στις συνθήκες μικρής οικογενειακής παραγωγής. Επίσης πληροφορίες για τις τεχνικές καλλιέργειας των διαφόρων λαχανικών, για την αναγνώριση των προσβολών και άλλα παρόμοια θέματα, για τα οποία κάποιος ή κάποια καλλιεργητής/τρια ενδιαφέρεται , εφ όσον έχει ανάγκη, θα έπρεπε να ανατρέξει σε σχετικά περιοδικά και βιβλία (υπάρχουν πολλά), στο διαδίκτυο και στις συμβουλές έμπειρων καλλιεργητών.

Ο γεωπόνος, περιβαλλοντολόγος, οικοκαλλιεργητής και εκπαιδευτικός Γιώργος Βλοντάκης από την Κρήτη προσπάθησε να διευκολύνει σε αυτό το στάδιο τους μικρούς ερασιτέχνες οικοκαλλιεργητές και ετοίμασε ένα σχετικό εγχειρίδιο με τίτλο «Οικολογική Καλλιέργεια σε μικρούς λαχανόκηπους» που απευθύνεται σε αυτούς που αποσκοπούν στην παραγωγή και ιδιοκατανάλωση υγιεινών και νόστιμων λαχανικών. Παρ όλ αυτά, η πρόταση που κάνει για τη συνολική οικολογική διαχείριση του λαχανόκηπου και πολλά από τα στοιχεία για τα συντροφικά φυτά, η εναλλακτική (χωρίς δηλητήρια) φυτοπροστασία, η λίπανση και η αντιμετώπιση των αγριόχορτων μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε πολλούς επαγγελματίες καλλιεργητές.

Οι πηγές για πληροφόρηση και παραπέρα μελέτη που αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου είναι πολύ χρήσιμες σε κάθε καλλιεργητή που ψάχνει και ψάχνεται, ενώ υπάρχει και η σκέψη, με τη συγκέντρωση περισσότερων εμπειριών και γνώσεων μέσω της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού δικτύου επικοινωνίας και συζήτησης ενεργών οικοκαλλιεργητών, να γίνει επανέκδοση σε εύλογο χρονικό διάστημα, εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών-Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων ΓΑΙΑ που εδρεύει στα Χανιά και όποιος ή όποια ενδιαφέρεται να το αποκτήσει μπορεί να επικοινωνήσει με τον συγγραφέα του βιβλίου στο τηλέφωνο 6970267502 ή το μέηλ gvlonta(at)gmail.com

index:

"Οικολογική καλλιέργεια σε μικρούς λαχανόκηπους"
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του γεωπόνου και οικοκαλλιεργητή Γιώργου Βλοντάκη «Οικολογική καλλιέργεια σε μικρούς λαχανόκηπους». Ενας πολύτιμος οδηγός για ερασιτέχνες καλλιεργητές που θέλουν να καλλιεργήσουν οικολογικά και να πετύχουν παραγωγή νόστιμων και υγιεινών λαχανικών για την οικογένειά τους.
· Δίνει οδηγίες για την εγκατάσταση του οικολογικού λαχανόκηπου και καλύπτει τα θέματα λίπανσης και φυτοπροστασίας, στα οποία «σκοντάφτουν» όχι μόνο οι αρχάριοι καλλιεργητές, αλλα συχνά και οι προχωρημένοι.
· Είναι απλά γραμμένο, εύχρηστο, και δίνει λύσεις σε πρακτικά προβλήματα όσο κανένα άλλο βιβλίο στην ελληνική αγορά. Οι λύσεις που προτείνει βασίζονται κυρίως στην εμπειρία του ίδιου συγγραφέα αλλά και άλλων οικοκαλλιεργητών.
· Θα βρούν σε αυτό χρήσιμα στοιχεία και οι επαγγελματίες παραγωγοί.
· Περιέχει επίσης και οδηγίες για την παρασκευή κομπόστ και πλήθος παραπομπές και επαφές για παραπέρα ψάξιμο.
· 64 σελίδες, τιμή πώλησης 10 €.
· Θα διατίθεται από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
Εναλλακτικό βιβλιοπωλείο
Θεμιστοκλέους 37 - ΑΘΗΝΑ 10677
Τηλ. 2103802644
Πολιτεία Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας
Πρωτοπορία Αθήνα, Γραβιάς 3-5, κοντά στην Πλατεία Κάνιγγος
Ευρυπίδης Ανδρέα Παπανδρέου 11, (μέσα στο στοά), Χαλάνδρι,
Λεωφόρος Κηφισίας 310, Κηφησιά
Εκδόσεις 21ου αιώνα Ζαλόγγου 9, Αθήνα.
Αχ. Σίμος & Σια Μαυροκορδάτου 9
Κιβωτός της Τέχνης Ακαδημίας 32, Αθήνα,
ΙΑΝΟS Σταδίου 24

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

Οικολογική Αγορά
Αν. Μεταξά 13-15, Εξάρχεια
Τηλ.: 28103847766

Υγεία-Οικολογία (Παπανικόλας)
Πανεπ/μίου 57 Αθήνα 10564

ΑΛΛΑ ΣΤΕΚΙΑ:
Μεζεδοπωλείο "Γκρίφα" Μαυρομιχάλη 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...